Everyone wants it…

Lets find together for our children a road to worldwide peace?

Geachte lezer,

Ik heb geprobeerd een leuk, humoristisch en interessant boekje te schrijven. Het is grotendeels autobiografisch, en daarnaast geef ik op basis van mijn levenservaring hier en daar mijn levensvisie.
Wij zijn met ruim 7 miljard gelijkwaardige mensen, die op een natuurlijke manier zijn of haar behoeftes willen invullen. Elk mens heeft vanaf zijn of haar geboorte de natuurlijke behoefte om van het leven te kunnen genieten in plaats van oorlog en op allerlei andere manieren ellende met elkaar te creëren.
Het moet toch mogelijk zijn, om op een natuurlijke manier met elkaar wereldvrede te kunnen bereiken. Ook ik heb natuurlijk de wijsheid niet in pacht, maar heb toch geprobeerd om in mijn boekje wat suggesties in die richting te doen.

Het boekje kost 5 euro. De hoofdstukken 1 t/m 5 kunt u zo lezen. Mocht u het vervolgens de moeite waard vinden het hele boekje te lezen, klik dan hier
Het is namelijk mijn bedoeling het boekje in zo veel mogelijk talen uit te laten komen. Ik heb als zijnde opa Chris het boekje reeds laten vertalen vanuit het Nederlands in het Duits, Engels, Spaans, Chinees en het Russisch.

Ik wens u veel leesplezier,

Hartelijke groet,
Chris Visser Sr.

Graag zie ik uw eventuele reactie tegemoet via opaeuropa@icloud.com

Voorwoord

Wie is de man achter het schrijven?

Graag wil ik mij aan u voorstellen: mijn naam is Chris Visser, geboren te Delft in 1943. Ik ben dus 71 jaar en geniet van het leven. Terugkijkend op mijn leven wil ik in het kort vertellen over mijn vallen en opstaan in de afgelopen 71 jaar en wat ik daaruit geleerd, maar vooral begrepen heb. Misschien kunt u tijdens uw leven op ons aller paradijselijke planeet ook iets gebruiken van wat ik in mijn leven heb begrepen.

Ik ben geboren in een ellendige tijd: de Tweede Wereldoorlog. Ik ging naar de lagere school, maar daar werd ik niet begrepen, omdat dyslexie toen nog onbekend was. Mijn ouders kregen het advies om mij naar ‘de langzame leerschool’ te doen. Op die school zaten ook geestelijk gehandicapte kinderen. Mijn ouders weigerden dat. Op school werd ik gepest, ook door een leerkracht. Uiteindelijk, na een conflict van mijn vader met deze leerkracht, kreeg ik bijles en dat hielp.

Toen ik veertien jaar was, ben ik samen met mijn vader op de markt stroopwafels gaan bakken. Twintig jaar later had ik een stroopwafelfabriek met vijftig medewerkers en was ik wat kwaliteit betreft marktleider in de koekindustrie. In totaal heb ik 1.500.000.000 stroopwafels gebakken. Dat is, wanneer je ze tegen elkaar aan legt, driemaal de wereld rond. Daarmee heb ik de stroopwafel van een regionaal product uit Gouda tot Nederlands koekje nummer één in de supermarkt gemaakt.

Dit te bereiken vond ik niet moeilijk. Ik volgde mijn gevoel, was goudeerlijk, nam volledig mijn verantwoording en produceerde topkwaliteit. Ik maakte waar wat ik beloofde en had onvoorwaardelijk vertrouwen in de toekomst. Elk probleem loste ik eenvoudigweg op. Ik was mij niet bewust hoe ik het deed, ik deed het gewoon. Om topkwaliteit te bereiken stond de sfeer in mijn bedrijf voor mij op nummer één!

Op mijn veertigste raakte ik overspannen. Mijn geheugen werkte slecht, ik wist me geen raad meer, had grote angst voor de toekomst. Ik begreep er niets van. Een jaar heb ik overspannen thuisgezeten. Vanaf de eerste dag ben ik gaan hardlopen, tot uiteindelijk een marathon in Berlijn toe. Uiteindelijk keerde ik terug in mijn bedrijf. Tot 1991, toen werd ik pas écht overspannen. Ik was verlamd van angst en wilde daardoor niet meer leven. Ik was doodongelukkig en begreep niet waarom. Omdat ik als vader een voorbeeld ben voor mijn vijf kinderen, heb ik geen einde gemaakt aan mijn leven.

In 1991 ontmoette ik een man die zichzelf therapeut en crisismanager noemde. Omdat ik teneinde raad was, heb ik hem tot statutair directeur benoemd. Later bleek hij een bedrieger te zijn. Elf maanden daarvoor was mijn bedrijf nog 7 miljoen euro waard. Toch trok de bank mijn rekening-courantkrediet van 250.000 euro in, en ik heb mijn bedrijf moeten verkopen voor een appel en een ei.

Zes jaar geleden overkwam mijn gezin een familiedrama. Mijn schoonzoon vermoordde mijn vrouw op een afgrijselijke manier en sprong zelf met zijn twee zoontjes van vier en zes jaar voor de trein. Onvoorstelbaar gruwelijk!

Daarna gebeurde er weer iets onvoorstelbaars. Op het moment dat ik het verleden accepteerde, begreep ik het leven. Het leven is heel eenvoudig.

Mijn bedrijf opbouwen deed ik onbewust op drie manieren. Ik deed dat met liefde voor mijzelf (ik was eigenwijs), nam volledig mijn verantwoordelijkheid (gaf niemand de schuld van wat er niet goed ging in mijn leven) en ik had onvoorwaardelijk vertrouwen in de toekomst. Ik voelde onbewust dat mijn creatieve vermogen groter was dan het grootste probleem.

De bedrieger die ik mijn bedrijf om zeep liet helpen, hield niet van zichzelf, nam geen verantwoordelijkheid voor wat hij was en deed, en had geen vertrouwen in de toekomst. Hij was bang, onzeker en zeer agressief. Het is voor mij een feit: angst veroorzaakt agressie! Dat begreep hij niet. Van zijn onterechte angst was hij onwetend. En voor iets waarvan je onwetend bent, kun je geen verantwoording nemen!

Mijn schoonzoon had door zijn opvoeding geen ruimte gekregen om van zichzelf te houden. Hij was verwend. Hij had niet geleerd verantwoording voor zijn eigen leven te nemen. Hij wist niet wat vertrouwen in de toekomst betekent. Hij was verlamd van angst, doodongelukkig. Hij was de liefde voor zichzelf kwijtgeraakt. Had hij zichzelf oprecht liefgehad, dan had hij deze daad nooit kunnen plegen!

Mijn conclusie over wat er in mijn leven is gebeurd, is dat alles wat ik deed met liefde voor mijzelf, op eigen verantwoording en met vertrouwen in een goede afloop, vanzelf goed ging. Alles wat ik daarentegen met door angst veroorzaakte twijfel deed, ging dramatisch verkeerd. Creativiteit met liefde voor jezelf creëert een totaal ander levensresultaat dan creativiteit met angst. Met creativiteit bedoel ik: creatief zijn in het verzinnen van oplossingen. Met angst oplossingen verzinnen levert totaal andere oplossingen op dan wanneer je dat doet met liefde, oprechtheid en eerlijkheid voor jezelf en anderen. Natuurlijke oplossingen zijn zoals de natuur dat doet. De natuur kent geen oneerlijkheid, veroordeling of angst om ergens aan tekort te komen of om niet te kunnen overleven. Dat noem ik met natuurlijke liefde creatief zijn. Je mag toch stellen dat de natuur een prachtige planeet Aarde heeft gecreëerd als je om je heen kijkt!

Wij, mijn kinderen en ik, hebben geaccepteerd wat ons is overkomen in ons leven. Door het leven te begrijpen in plaats van het te veroordelen of te oordelen in goed of fout, zijn wij nu oprecht gelukkig. Wij genieten onbeperkt van ons leven.

Knuffel, Chris Visser Sr.

P.S.
Dit boekje is ontstaan vanuit mijn hart. Tijdens het schrijven heb ik elk woord en elke zin vanuit mijn intuïtieve gevoel geschreven. Vanwege mijn beperkende dyslexie, die ik als zowel een geluk als een ongeluk ervaar, kan ik niet anders schrijven zoals ik schrijf.
Daardoor zijn sommige zinnen misschien zo geformuleerd dat ze niet helemaal duidelijk zijn voor u als lezer en een enkele keer zelfs een tweede maal gelezen moeten worden. Mijn excuses daarvoor. Ik kan het niet anders schrijven dan zoals het er staat.

Zonder me te willen bemoeien met uw manier van lezen, hierbij toch een voorzichtig aangereikt advies.
Probeert u ook vanuit uw gevoel te lezen, met uw verstand een beetje op de achtergrond? Mijn ervaring in mijn leven is, dat als ik altijd naar mijn intuïtieve gevoel had geluisterd, mijn leven eenvoudiger en intelligenter verlopen was, dan nu het geval is geweest.
Het verstand heeft de neiging om zich onbewust te laten afleiden door veroordeling. Veroordeling beperkt het begrijpen van wat ik probeer op een gevoelsmatige, intuïtieve manier met u te delen.
Een denkend verstand leidt af en belemmert het begrijpend lezen. Luisteren en denken zijn twee verschillende vormen van energie. Lezen en begrijpen met uw intuïtieve gevoel is een prachtige combinatie. Probeer te lezen alsof u met uw gevoel naar muziek luistert.
 
Van harte wens ik u veel leesplezier!

Hoofdstuk 1

Geboorte van een vader met vele zonen

Oranje Plantage 15 te Delft. Het is 5 februari 1943, even na middernacht. Bange Duitsers en NSB-landverraders denken dat zij de baas zijn in Nederland. Angst maakt bij hen de dienst uit. Maar daar zijn ze zich, samen met Adolf Hitlers bang gemaakte kliek, niet van bewust. Integendeel, ze voelen zich superieure helden van de macht.

Het is het holst van de nacht. Alles is verduisterd en niemand mag na de avondklok de deur nog uit. Er sluipt een man behoedzaam op de tast langs de gevels van de Oranje Plantage.
Het is pikkedonker, de maan zit onzichtbaar achter de wolken. Ergens ver weg in de lucht klinkt het geronk van geallieerde vliegtuigen die gaan proberen nazi-Duitsland plat te gooien.

De sluipende man in het donker let niet op deze nachtelijke geluiden. Hij heeft haast. Gelukkig is het niet ver, enkele honderden meters maar. Hij weet de weg blindelings, want om de hoek in de Harmen Kockslaan is hij geboren. Hij is op weg naar dokter Morreshard, zijn huisarts. Zijn vrouw heeft hem aan het werk gezet.
Ze zei: ‘Chris, het is zover. Ze komt eraan, ga de dokter maar waarschuwen.’
Onderweg denkt hij: gelukkig ligt er geen sneeuw, want die rotmoffen hun speurdersintellect komt altijd bovendrijven als het gesneeuwd heeft.

De man sluipt voorzichtig verder tot hij bij nummer 40 komt. Hij betast de voordeur en vindt op ooghoogte aan de rechterkant het witte bord met Dr. Morreshard, Huisarts. Hij klopt voorzichtig aan het slaapkamerraam naast de voordeur en luistert. Hij probeert het nog eens, iets harder nu.
‘Snotverdomme,’ mompelt de aanstaande vader, ‘ik hoor hem hier vandaan snurken, maar hij verdomt het om wakker te worden.’

Nog maar weer een keer kloppen, maar nu duidelijk harder. Nog niks. Nog even en de buren worden wakker. ‘Dokter, als jij niet wakker wordt, ram ik de ramen eruit. Gré moet bevallen, er is nu geen tijd meer om te snurken.’ De man zoekt de steen waar hij toevallig tegenaan geschopt heeft. ‘Hier is-ie, we zullen heer dokter eens wakker rammen. Vooruit, daar gaat-ie.’
Met gekraak gaat de voordeur open. Net op tijd. Dokter Morreshard, in onderbroek, nodigt hem uit om binnen te komen. ‘Ik ben zo klaar, even aankleden.’
Even later sluipen ze samen, zonder iets te zeggen, naar het kleine huisje op nummer 15.

Op de bovenverdieping heeft de aanstaande moeder intussen een stuk of wat kaarsen aangestoken. Ze denkt: zo, dat is voldoende. De dokter hoeft toch niet alles te zien?
Lieve, aanstaande, onwetende moeder. Door wat haar in haar opvoeding met de beste bedoelingen is aangeleerd, is zij onwetend gehouden over wat haar van oorsprong natuurlijke leven inhoudt.

Er klinkt beneden gestommel, de mannen komen boven. De aanstaande vader zegt zenuwachtig: ‘Gelukkig, we zijn op tijd.’ Dokter Morreshard trekt zwijgend zijn jas uit en rolt zijn mouwen op. Daarna gaat hij op zijn linker elleboog rustend schuin naast de aanstaande moeder op bed liggen en zegt dan: ‘Als ik jou was, zou ik mijn onderbroek maar uit doen.’
‘Moet dat echt?’, vraagt ze.
‘Ja natuurlijk,’ lacht de aanstaande vader, ‘je denkt toch niet dat de dokter de bevalling door je broekspijp kan doen!’
De mannen lachen zachtjes. Ze is zo lief.
‘Zo is het wel genoeg vader, ga maar warm water maken, dan kan ik mijn handen eerst nog even wassen. En je moet een teiltje met warm water vullen voor de kleine. Je hebt nog wel even tijd.’
De aanstaande vader gaat met een kaars in zijn hand naar beneden, waar in de keuken een fornuis staat dat hij opstookt met hout en turfblokken om warm water te maken.

Een uurtje later wordt de slaapkamer gevuld met babygekrijs.
Vader Chris zegt: ’Sjezus, wat een grote zak heeft ie!’
De dokter antwoordt: ‘Het wordt een vader van vele zonen.’
Niet wetend dat hij dertig jaar later gelijk krijgt. De baby wordt de vader van vier zonen en een mooie dochter.

Moeder Gré is teleurgesteld, ze was er vast van overtuigd dat hij een meisje zou zijn. Ze voelt zich beroerd en ze weet niet waarom. Vele jaren later, vlak voordat zij op 76-jarige leeftijd sterft, ontdekt zij samen met haar zoon de tragische waarheid die voor hen beiden de oorzaak is geweest van een enorm innerlijk conflict in hun leven.

Zonder dat moeder Gré dat ooit heeft begrepen, is zij namelijk op negenjarige leeftijd verkracht door een ouderling uit de christelijke kerk. Zij heeft nooit begrepen dat er een mannelijk geslachtsdeel in haar lichaam is binnengedrongen! Ze wist niet eens wat het was.
Als klein meisje christelijk opgevoed, is zij zich van deze verschrikkelijke ervaring tot vlak voor haar dood nooit bewust geweest. Integendeel, na deze afschuwelijke gebeurtenis werd haar door haar ouders, zussen en broers gezegd: “Je moet je mond houden, anders krijg jij de schuld!” Dat begreep zij toen niet. Zij wist nergens iets van, het arme kind! In deze tijd kreeg een vrouw altijd de schuld als een man zich vergreep aan een vrouw.
Zij was de jongste van een groot gezin. Dat grote geheim werd uit schaamte voor de omgeving stiekem binnenskamers gehouden.

Voorlichting over seks was een groot taboe begin twintigste eeuw. Als meisje wist moeder Gré niets af van seksualiteit. De ooievaar bracht een kindje en gaf een prik in het been van de moeder, zodat die ruim een week in bed moest blijven liggen. Dit soort traditionele religieuze opvoedingsmethodes komen helaas in grote delen van de wereld nog steeds voor. (Lees bijvoorbeeld: Mijn jeugd hield op in Rotterdam, van Diaryatou Bah.)

Opa Chris zijn gevoelsmatige zienswijze…
De baby van 1943 is nu zeventig jaar. Hij heeft vijf kinderen en twaalf kleinkinderen. Hij heeft veel meegemaakt in zijn leven en daardoor heeft hij een andere kijk op het leven gekregen dan de meeste mensen om hem heen. Dat inzicht wil hij graag delen met iedereen die het maar horen wil. Zonder te zeggen hoe een mens behoort te leven. Dat is ieders vrijheid, vindt hij.

Hoofdstuk 2

‘t Komt zoals het wezen moet en ‘t komt altijd goed

Kleine Chris groeit als kool. Hij hangt al meer dan een half jaar aan de borst van zijn moeder. Moeder Gré heeft haast geen borsten, maar melk zat. Ze is vel over been en weegt minder dan 40 kg. Kleine Chris heeft al een paar tanden gekregen en als de melk niet gauw genoeg komt, bijt hij in haar tepels. Het bloed loopt soms langs zijn lippen. Voordat hij aan de borst van zijn moeder wordt gelegd, schreeuwt hij de hele Oranje Plantage bij elkaar. Op het moment dat hij aanzet om te zuigen, wordt het stil, maar als de melk niet snel genoeg loopt, gebruikt hij zijn tanden. Daarna, als de melk loopt, laat hij even de tepel los en glimlacht zo lief, dat je hem wel kan opvreten. Tijdens dit terugkerende ritueel is Vader Chris intussen in staat om hem een pak rammel te geven. Hij zegt tegen moeder Gré: ‘Waar haal jij potverdorie het lef vandaan om elke keer weer hem opnieuw de borst te geven? Ik zou het die rotzak verdommen.’

De eerste maanden na de geboorte van kleine Chris heeft ze moeite om van hem te houden. Ze had zo graag een meisje gehad. Zij kan het maar moeilijk accepteren dat dit niet het geval is. Op een avond komt vader Chris thuis van zijn werk, hij is samen met zijn vader, die ook Chris heet, zelfstandig zadelmaker. Hij schrikt zich rot. ‘Wat ligt daar in de wieg? Zijn zoon als meisje aangekleed.’ Op dat moment is voor hem de maat vol. Hij zegt, met enige stemverheffing: ‘Als je nu niet van hem gaat houden, hem niet accepteert zoals hij is, ga ik hem aan de buren een eindje verderop geven. Die willen dolgraag een kind, maar kunnen er geen krijgen. Ben jij besodemieterd om zo dom te doen? Ik weet zeker dat ze hem hebben willen en ik mag vast net zoveel naar hem komen kijken als ik wil. Helaas moet ik naar mijn werk om mijn vreten te verdienen, dus kan ik niet voor hem zorgen. Maar als jij het verdomt om dat met liefde te doen, neem ik maatregelen.’ Na een nacht huilen en praten, belooft moeder Gré om te proberen het feit dat Chrisje een jongentje is, te accepteren. Ze begrijpt er zelf ook niets van. ‘t Is toch van de gekke als je niet van je eigen kind houdt?

‘Kom nou naar bed! Die vliegtuigen boven ons hoofd gaan allemaal naar Duitsland. Die hebben hier niks te zoeken. Het zijn onze bevrijders. Nog effe en alle Duisters zijn naar de verdommenis. Kom nou!’
Moeder Gré loopt met kleine Chris over haar schouder te ijsberen door de slaapkamer en op de zolder die grenst aan de slaapkamer waar kleine Chris in een wieg ligt. Elke keer dat zij vliegtuigen hoort brommen hoog in de lucht, pakt ze kleine Chris uit zijn wieg en gaat ijsberen. ‘Waarom loop je in vredesnaam met die kleine heen en weer te draven? ‘s Nachts moet je slapen en mij niet wakker houden, anders ben ik morgen doodop tijdens mijn werk.’
‘Ja, maar de Duitsers op vliegveld Ypenburg schieten de hele tijd op de vliegtuigen en als er dan toch een vliegtuig naar beneden stort, wil ik samen met mijn kind sterven. Ik moet er niet aan denken dat hij alleen zou overblijven.’
‘Wat zeg je me nou? Hoe haal je het in je hoofd om zo te denken. Wat een bezitterige egoïst ben jij! Ben jij besodemieterd! Als wij er niet meer zouden zijn, heeft ie een hele berg ooms en tantes die hem vanzelf groot gaan brengen. Er komt altijd een oplossing en uiteindelijk altijd een goede. Trouwens, de moffen schieten toch voor jan lul. Ze zijn te dom om voor de duivel te dansen. Dat stelletje schijtlijsters. De geallieerden vliegen veel te hoog om geraakt te worden. Kom nou maar slapen en schei uit met die flauwekul.’
Na nog wat te mopperen, legt ze kleine Chris in zijn wieg en stapt weer in bed. ‘Welterusten, slaap lekker.’ Moeder Gré blijft wakker liggen. Vader Chris gaat verder met enorm hard snurken.

***

Op een avond komt Hannes binnen. Hannes is de zwager van vader Chris en is getrouwd met een van zijn drie oudere zussen, Marie. Hannes is veel ouder dan vader Chris. Vader Chris was nog klein toen Hannes in de familie kwam en hij is bijzonder gesteld op hem. Hannes is een grote, sterke vent, met armen als boomstammen en een goedmoedige zware stem. Hij komt uit een gezin van 26 kinderen. Toen hij nog thuis was en ze met zijn allen aan tafel zaten om te eten, hadden ze geen eigen bord. Iedereen had zijn eigen vork en lepel. Met elkaar aten ze dan uit grote schalen, die gevuld waren met aardappelen, groenten en een kommetje jus in het midden. Dat gezellig eten met elkaar ging niet altijd zonder slag of stoot. Iedereen moest knokken voor zijn hoeveelheid eten. Hannes is een kerel die met veel humor ongecompliceerd en recht voor zijn raap is opgegroeid.
‘Goeje avond Chris, wat heb ik gehoord, mot jij ook in Duitsland voor die moffen gaan werken? Wanneer mot je weg?’
‘Snotverdomme Hannes, houw toch je grote bek. Gré weet nog van niks.’ Maar het is al te laat.
Gré gilt: ‘Het is toch niet waar?’ Ze trekt wit weg en valt flauw. Einde borstvoeding. De melk is door elkaar gelopen. Kleine Chris moet een prakkie leren eten.

‘Ja, maar hoe moet het dan als jij in Duitsland zit?’ Moeder Gré is weer bij haar positieven gekomen en door beide mannen op een stoel gezet.
Vader Chris zegt: ‘Ontspan je en heb vertrouwen. Het is nog lang niet zover. Voorlopig ben ik nog hier bij jou. Misschien duik ik wel onder, we vinden er wel wat op, maar blijf in ieder geval rustig. Paniek, daar zit niemand op te wachten. Het wordt altijd anders dan dat je van tevoren denkt. Leef zoals ik; ‘t komt zoals het wezen moet en ‘t komt altijd goed.’

Dit heeft mijn vader honderden keren tegen mij gezegd. Ik luisterde toen echter niet goed naar hem en begreep hem ook niet goed genoeg. Als ik wel had begrepen wat hij herhaaldelijk zei, was mijn leven veel eenvoudiger en veel positiever verlopen dan zoals het nu is gegaan. Mijn moeder kon hem op dat moment helaas ook niet begrijpen. Ze heeft zich haar hele leven druk gemaakt over dingen die konden gebeuren, maar nooit gebeurd zijn zoals zij dacht. Het was altijd anders. Achteraf viel een verwacht probleem meestal mee en werd het altijd eenvoudig opgelost.

Enkele weken later zegt vader Chris tegen zijn vrouw: ‘Ik ga niet naar Duitsland. Onze buurman Willem Brouwer moet ook naar Duitsland. Hij verdomt het ook. We zullen wel zien hoe het afloopt. De moffen kunnen de kolere krijgen. Overdag gaan we gewoon werken en ‘s nachts, als er razzia’s gehouden worden, gaan we even buiten de stad in de hut op Willem zijn volkstuintje slapen.’

Op de dag dat ze zich moeten melden, gaan beide mannen als het donker is naar het volkstuintje. Het is herfst en ‘s nachts is het al tegen het vriespunt, dus verdomd koud. Na enkele dagen verzinnen ze iets tegen de vrieskou. Ze hebben een klein potkacheltje opgesnord. Bij gebrek aan kolen en turf, gebruiken ze om te stoken heggenhout. Een uur nadat ze het kacheltje hebben opgestookt, wordt er op het deurtje van het schuurtje geklopt en er roept een stem zachtjes in plat Delfts: ‘Hallo, goed volk.’ Willem en vader Chris verstijven en happen naar lucht. Hun hart klopt in hun keel. Een seconde later realiseren ze zich dat het geen moffen zijn en komen ze tot bedaren. Nadat ze de man binnen gelaten hebben, zegt deze: ‘Je moet stoppen met stoken, want de hele volkstuin zit onder de rook. Ik zit hier ook ergens verscholen en je kan er vergif op innemen dat die rotmoffen binnen de kortste keren hier komen zoeken. Stop alsjeblieft met dat stoken, anders ben ik dadelijk ook de lul door jullie gestook.’
Na een dag of tien hebben beide mannen het gehad. Ze blijven gewoon weer lekker warm in bed bij hun vrouw thuis slapen. Vader Chris denkt: ‘t komt zoals het wezen moet en ‘t komt altijd goed.

***

Het is zondagmiddag, kleine Chris zit in een kinderstoel op de pot. Moeder Gré vindt dat hij wereldkampioen zindelijkheid moet worden. Vader Chris ligt onderuit in een liberty-stoel. De lekkerste stoel om in te hangen, die ze ooit uitgevonden hebben. De deurbel gaat, vader Chris en moeder Gré schrikken. ‘Wie staat er voor de deur?’ Voorzichtig gaat moeder Gré, door de deur van de woonkamer over de gang, kijken wie er voor de deur staat. ‘Moffen!’
Moeder Gré raakt in paniek. Vader Chris zegt: ‘Rustig blijven. Ga ervan uit dat het goed afloopt.’ Kleine Chris voelt de spanning en begint te blèren. Vader Chris zegt: ‘Ik kruip achter de trap.’ Hij doet behoedzaam de deur van de gang verder open en sluipt in de gang linksaf de trap op. De deurbel gaat weer! Vader Chris kruipt tot bovenaan de trap, waar hij drie traproeden losmaakt, de traploper van boven naar beneden rolt, een plank weghaalt en voorzichtig zichzelf door het gat naar binnen wringt. Hij belandt tussen de vloer van de bovenverdieping in een verlaagd plafonnetje, waar eens een bedstee onder getimmerd was.
De deurbel gaat weer en er wordt nu keihard op de deur gebonsd. ‘Grüne Polizei, aufmachen!’ Moeder Gré is achter haar man de trap op geklommen. Zij heeft op dit moment geen tijd om bang te zijn. Zij maakt behoedzaam de plank en de traploper weer in orde. Goed dat ze dit een paar weken geleden samen met vader Chris een paar keer geoefend hebben. Daardoor gaat het razendsnel.
Dan doet ze de voordeur open. De drie soldaten duwen haar opzij en lopen gelijk de kamer binnen, waar kleine Chris op een verlaagde kinderstoel zit te stinken op de pot.
Hij schreeuwt het uit! ‘Papa daar, papa daar!’ Hij heeft gezien dat zijn vader angstig de trap op is gegaan. Een van de Duitsers knielt bij Chris neer en luistert wat hij roept en wijst.
De andere twee Duitsers rennen door de keuken het kleine plaatsje op. Kijken in het rond. Gaan het kleine schuurtje binnen. Vinden nog een deur, die op een redelijk grote tuin met een onbewoonbaar verklaarde woning uitkomt. De hele gevel van deze woning is afgebroken. Het overblijfsel dient als pakhuis voor van alles en nog wat. Onder andere een grote stapel rijshouten bezems waarmee in de straten van Delft de paardenstront mee op wordt geveegd. Ze zoeken verder tussen de rommel. Even later zien ze de afrasteringen van de buren naast nummer 15. Dan mompelen ze tegen elkaar: ‘De vogel is gevlogen’, en gaan weer terug door het schuurtje naar het huisje.
Vader Chris ligt met opgetrokken benen en kloppend hart tussen de planken van de verdieping. Zijn hart klopt zo hart, dat hij het idee heeft dat drie huizen verderop zijn hartklopping nog te horen is. Dan hoort hij onder hem de stem van de Duitser tegen zijn kleine jongen praten.
In de tijd dat de andere twee Duitsers op onderzoek uit zijn, heeft de derde Duitser goed naar de kleine jongen geluisterd. Hij weet dus ongeveer waar vader Chris zich verstopt heeft, terwijl hij de kleine op zijn Pruisisch Duits tot bedaren brengt. Kleine Chris lacht en schatert om de Duitser. Zijn collega’s komen weer binnen en vragen hem: ‘Bist du oben gewezen und hast du noch etwas gefunden?;
‘Nein, ich habe leider nichts gefunden’, is zijn antwoord. De leider van het drietal loopt voorop de deur weer uit en schreeuwt nog even vals naar de inmiddels lijkbleke vrouw: ‘Wir kommen noch zurück!’ De Duitser die bij kleine Chris op zijn hurken heeft gezeten loopt als laatste de deur uit. Hij draait zijn hoofd nog even om en knipoogt naar moeder Gré, die op het punt staat flauw te vallen. Zij denkt, er zijn toch ook nog liefdevolle Duitsers. Dan valt de voordeur dicht.

Hoofdstuk 3

Werken voor de Duitsers

Vader Chris is aan het werk in zijn zadelmakerij op de Beestenmarkt 32, samen met nog twee medewerkers, Piet Bezemer en Cas Poot. Zijn vader, opa Visser, is even weg om een middagdutje te doen. Opa Visser rookt een pijpje. Dat is niets bijzonders, maar opa Visser rookt altijd een Gouds pijpje. Hij heeft nooit een koude pijp. Behalve als hij slaapt. Daarom heeft hij twee pijpjes en die koopt hij aan de overkant van de Beestenmarkt bij tabakswinkel van Velzen. Goudse pijpjes zijn van steen en héél breekbaar. Als je dit soort pijpjes een paar maal op een speciale manier gerookt hebt, niet te snel en niet te langzaam, dan verschijnt er een gekleurd kopje op de pijp. Dat noemen ze een doorrokertje. Daarom rookt opa heel voorzichtig. Het is opa’s trots, een dagelijkse hobby van hem.
Vader Chris is druk bezig aan een grote werktafel waar allerlei gereedschap op ligt, plus onderdelen die je in een zadelmakerij kan verwachten. Daartussen ligt toevallig ook het stenen pijpje van opa te slingeren. Pats, vader Chris is met een houten hamer bezig en gooit die terug op tafel. Dag pijpje.
‘Snotverdomme, wat zal die ouwe weer kwaad op mij zijn’, bromt hij. Piet en Cas, die gelijk begrijpen wat vader Chris bedoelt, schieten gierend in de lach.
‘Ha, ha, ha,’ zegt Piet, ‘ik lach me te barsten. Ik krijg nou al medelijden met je voor als je vader dadelijk terugkomt van zijn middagslaapje. Hi, hi, hi.’
Op dat moment komt er een grote kerel binnen in een zwarte leren jas en met ijzer beslagen zwarte leren laarzen eronder, met een koffer. Alle drie schrikken ze. Dit soort type mannetjes lopen er tegenwoordig te veel rond. Stereotype landverraders. ‘Nou, nou, jullie hebben nogal lol.’
‘Ja, dat kan je wel zeggen.’ Vader Chris legt uit wat er gebeurd is. De man glimlacht.
Vader Chris vraagt: ‘Wat kan ik voor u doen?’
‘Nou dat is heel eenvoudig, ik moet vijfhonderd ossegarelen hebben.’ ‘Vijfhonderd ossegarelen? Sjezus, daar ben ik niet op ingericht.’
‘Waarom niet, dit is toch een zadelmakerij?’
‘Ja,’ zegt vader Chris en hij denkt snel na, ‘maar er zijn een paar probleempjes.’ ‘Wat voor probleempjes?’
‘Ten eerste, ik heb geen leer genoeg. Mijn toewijzing leerhuiden is veel te klein.’
‘Da’s geen probleem, daar zorg ik voor.’
‘Ten tweede, ik had vijf knechts hier werken. Drie daarvan hebben ze naar Duitsland gestuurd.’
De man denkt na en zegt: ‘Nog meer problemen?’
‘Ja, ik moet ook naar Duitsland om daar ergens te gaan werken, ik had al weg moeten zijn.’
‘Geen probleem, dat regel ik voor je. Ik zorg voor een groene kaart, dan hoef je niet weg. Nog meer problemen?’
‘Ja, ik heb geen geld genoeg om alle materialen aan te schaffen.’
‘Ook geen probleem.’
De man doet zijn koffer open, die vol met geld blijkt te zitten. Daar haalt hij een paar stapels bankbiljetten uit. Hij vraagt: ‘Is dit genoeg? Als dit niet genoeg is, zeg je het maar. Geld speelt geen rol. Ik kom over een maand alvast 150 van die garelen halen.’
Vader Chris zegt: ‘Dat is heel veel, maar ik zal mijn best doen.’
Hij weet nu al dat dit een onmogelijke opgave is, maar dat zegt hij niet. Als de man de deur uit is, zegt Piet: ‘Het lijkt Olie B. Bommel wel; “Geld speelt geen rol! Als je begrijpt wat ik bedoel?” Alleen ik vraag me af waar Tom Poes zit.’ Iedereen ligt weer in een deuk.
Even later komt opa Visser binnen. Vader Chris vertelt eerst het verhaal van de man in de leren jas. Daarna zegt hij: ‘O ja, je pijp is kapot.’
‘Nou,’ grinnikt opa, ‘er zijn ergere dingen.’
‘s Avonds vertelt vader Chris het hele verhaal aan Moeder Gré. Hij zegt: ‘Bij de grootste tegenslagen komen altijd meevallers bovendrijven. Voorlopig hoef ik niet naar Moffrika.’

Omdat er aan van alles schaarste was in de oorlog, kregen bedrijven toewijzingen.
Ossegarelen worden gebruikt om gecastreerde stieren op het land te laten ploegen of zware voorwerpen te laten verplaatsen. Het zijn twee houten spanen die in het model zijn gezaagd van de nek van een os. Je hebt een linker en een rechter spaan nodig. Omdat deze houten spanen te hard zijn voor de nek van de os, worden op de spanen kussens gemonteerd.
Dit is specialistenwerk. De kussens moeten gevuld worden met speciaal zeegras. Als je er bijvoorbeeld stro in doet of ander materiaal, trekken de ossen hun nek kapot en dan zetten ze geen stap meer. Al sla je hun achterwerk kapot. Vader Chris deed stro in de kussens.

Een paar weken later vliegt de deur van de zadelmakerij open. Cees, een broer van vader Chris, stormt naar binnen. Hij hapt naar adem en schreeuwt: ‘De moffen zitten achter me aan.’ Hijgend en uitgeput grijpt hij zich vast aan de werktafel. ‘Waar kan ik heen?’
‘Hierheen’, zegt vader Chris, en trekt achter in de zadelmakerij een klein deurtje open, waarvan de scharnieren vervangen zijn door reepjes leer. Geïmproviseerd met schroeven vastgemaakt. Een voordeel is; de scharnieren piepen niet en je hoeft ze ook niet te smeren.
Beide mannen verdwijnen achter het deurtje, dat een binnenplaatsje van 1 bij 5 meter afsluit. Het stinkt er gruwelijk naar zeik. Hier en daar ligt ook nog een hoop stront. Het binnenplaatsje wordt, bij gebrek aan een toilet, als pisplaats gebruikt.
Cees zegt: ‘Hier kan ik verdomme toch niet blijven?’
‘Nee, natuurlijk niet. Kom op, ga op mijn handen staan.’ Vader Chris gaat met zijn rug tegen de muur staan, houdt de binnenkant van zijn handen gevouwen. ‘Stap op! Pak de dakgoot. Ik duw je wel naar boven.’ Cees hijst met hulp van zijn broer zichzelf naar boven en stapt in de dakgoot. ‘En nou over de dakpannen van de daken van Machinefabriek Goudriaan, dan kom je uit bij de houtzagerij van Notenboom. Daar kruip je weg in het zaagselhok onder het zaagsel. Zorg dat ze je daar niet zien. Vanavond als alles veilig is, kom ik je wel halen. Succes, we zien mekaar.’

Binnen vijftien seconden is vader Chris terug in de zadelmakerij. Net op tijd. Er komen twee Duitse soldaten binnen.
‘Wo ist er?’
‘Wat waar is hij, waar heb je het over?’
‘Der man die hier nach binnen ist gegangen.‘
‚Er ist hier helemaal keine man nach binnen gekommen‘, zegt vader Chris. Vader Chris spreekt alleen maar plat Delfts en dat lijkt niet helemaal op Duits.
‘Du liegt, er ist hier eine man naar binnen gegangen’, blaft een van de Duitsers. ‘Hier ist kein man binnen gekommen. Misschien hierneben. Da ist ein pferdenstal. Jullie haben sie vergist.‘ Hij wijst met zijn handen.
Ze twijfelen, maar een van de Duitsers ziet het deurtje, rukt het open en stapt in het gangetje. De stank in het gangetje stuift zijn neus binnen. De andere Duitser schept ook nog een luchtje. Ze kijken elkaar aan en rennen terug naar buiten. Opa Visser zegt: ‘Dat was net op tijd. Mijn jongen Cees heeft altijd wat.’

Cees is de minst verlegen broer van alle vijf broers die vader Chris heeft. Hij heeft een aantal vriendengabbers die niet in het verzet zitten, maar wel verzet plegen. ‘s Nachts tappen ze brandstof af bij Duitse vrachtwagens en halen de banden eronder vandaan. Het is levensgevaarlijk wat zij allemaal uitvreten. Bij deze grenzeloos brutale activiteiten nemen ze ook alles mee wat los en vast zit. Wat ze op deze manier bij elkaar grissen, houden ze soms zelf. Wat ze niet kunnen gebruiken verdwijnt op de zwarte markt. Cees was met zijn maten en hun losse vingers ergens bezig, toen ze op heterdaad betrapt werden. Drie van zijn maten worden opgepakt, naar het politiebureau op het Oude Delft gebracht en daar vastgehouden. Cees lukt het echter, als er even niet wordt opgelet, om de benen te nemen.
Broer Cees weet het op dat moment nog niet, maar hij heeft met deze ontsnapping het grootste geluk van zijn leven. De volgende nacht wordt er vlakbij de gist- en spiritusfabriek door de ondergrondse sabotage gepleegd aan de spoorlijn. De trein ontspoort daardoor. Als wraak van de Duitsers en de NSB-landverraders worden alle mannen die toevallig op het politiebureau vastzitten naar het spoor gebracht en ter plekke doodgeschoten. Er wordt een schildwacht bij gezet. De lijken mogen niet weggehaald worden. Ze laten de lichamen daar ruim een week liggen. Het is verschrikkelijk voor de ouders van de slachtoffers. Er zit ook een zoon bij van de orgeldraaier Tegelaar op de Molslaan. Arme jongens. Er wordt ook nog een naastgelegen blok huizen in brand gestoken. Daarbij mag de brandweer niet blussen. Rotmoffen.

Opa Chris zijn gevoelsmatige zienswijze…
Rotmoffen? Rotmoffen bestaan niet. Er bestaan alleen maar mensen.
Mensen die van zichzelf houden en mensen die gebrek aan liefde voor zichzelf hebben.
Mensen die van zichzelf houden vermoorden geen andere mensen.
Mensen die bang gemaakt worden, kunnen door hun angst (overlevingsdrang, angst voor de dood) in sommige gevallen zover gebracht worden, dat ze in staat zijn medemensen te vermoorden.

Adolf Hitler was door zijn opvoeding een gruwelijk bang en onzeker gemaakt mens. Eenmaal volwassen, maakte hij met diezelfde angst miljoenen anderen mensen ook bang. Angst verlamt en beperkt creativiteit. Daardoor liepen de bangst gemaakte Duitsers in zijn gareel. Zij waren door hun angst hun vrijheid en vertrouwen in de toekomst kwijt. Niet meer in staat om het meest van zichzelf te houden. Zo ontstaat gebrek aan liefde voor zichzelf.

Hoofdstuk 4

Je moet je mond houden, anders krijg jij de schuld!

‘Doe gewoon of je gek bent!’ Moeder Gré en vader Chris zijn in een heftige discussie gewikkeld. Moeder Gré is op straat aangevallen door een paar vrouwen die haar uitmaakten voor moffenhoer en de vrouw van een landverrader.
‘Laat iedereen gewoon lullen. Dat heb ik mijn hele leven al gedaan’, zegt vader Chris. ‘Ik doe net of ik gek ben en ga gewoon mijn eigen gang. Daarmee laat ik iedereen om mij heen in zijn eigen waarde en zijn eigen verantwoording.
Ieder mens heeft het recht om te denken en te zeggen wat hij wil. Ieder mens is een vrij mens met een eigen mening. Je kan en mag niemand iets verbieden of bezit van iemand maken door die persoon te beperken door hem te veroordelen. Door iemand te veroordelen maak een ander mens tot jouw bezit.
Ook al zeggen ze de meest belachelijke en veroordelende dingen tegen jou of achter je rug om. Laat ze maar praten. Als ze lichamelijk aan je komen, wordt het een ander verhaal. Ze hebben met hun poten van je af te blijven.
Als er iemand met zijn handen aan mij komt, gaat hij over mijn grens heen. Dan zeg ik niets, maar ik sla er totaal onverwachts zo hard als ik kan bovenop, in de hoop dat hij niet meer opstaat. Afhankelijk van de situatie blijf ik dan staan of ren zo hard mogelijk weg.’
Vader Chris gaat verder: ‘Het is voor mij uitgesloten dat iemand mij kan beledigen. Ik voel mij totaal vrij en dat gun ik iedereen ook van harte. Ook al is het niet altijd even leuk wat ze tegen mij zeggen. Ik hoor ook veel liever een compliment dan afgezeikt te worden. Mensen die anderen beledigen of afzeiken, hebben volgens mij een groot probleem met zichzelf. Volgens mij voelen zij zich minder dan een ander. Daardoor veroordelen ze een ander om zichzelf beter te voelen. Daar zijn ze zichzelf helaas meestal niet van bewust. Zij beseffen niet dat als je iemand veroordeelt, je hem nooit zal kunnen begrijpen, en wie niet begrijpt, blijft onwetend. Bovendien weet degene die veroordeelt nooit precies de oorzaak van alles wat er aan de hand is. Er wordt gefantaseerd en vervolgens als waarheid aangenomen. Ze denken en liegen vaak maar wat. Terwijl ze echt denken dat het de waarheid is.
Meestal door hun opvoeding zijn ze onwetend van hun pure, intelligente natuur. Zonder dit zelf goed te beseffen zijn ze door aangeleerde tradities tegen hun gevoel in, bang en onzeker gemaakt. Ze zijn op die manier hun eigen natuurlijke wijsheid kwijtgeraakt. Daardoor weten ze niet beter.’
‘Ja, maar ze zeggen dat jij een landverrader bent en met de moffen samenwerkt.’
‘Dat kan wel zijn, zegt vader Chris, ‘maar ik kan ze moeilijk uitleggen dat de Duitsers geen week kunnen werken met die ossegarelen. Laat ze maar ouwehoeren, ik zorg voor mezelf en dat moeten zij ook doen. Ze zijn bang. Daarom lullen ze maar wat.’
‘Maar ja, gaat vader Chris verder, ‘er bovenop slaan ligt voor jou als vrouw natuurlijk anders.’
‘O ja?’, zegt moeder Gré, ‘dat denk jij maar. Ik kan ook slaan, krabben en bijten. Ik heb eens gevochten met een meid die in het bijzijn van een stel vriendinnen mijn moeder belachelijk maakte. Ze deed mijn moeder na, zoals mijn moeder met haar stijve been kreupel loopt. Toen ik thuis kwam, had ik de haren nog onder mijn nagels zitten. Daarna kwam ze samen met haar vader en een broer verhaal halen. Toen haar vader begreep wat er gebeurd was, kreeg ze van hem ook nog een pak op haar donder.’

‘En dan die nog boer uit Pijnacker waar ik opgegroeid ben!’
‘Welke boer uit Pijnacker?’, vraagt vader Chris.
‘Nou, ik was op de fiets en het begon al een beetje te schemeren. Die boer stond vlakbij de kerk in de Oude Leede een beetje te sukkelen met zijn paard en wagen. Toen ik aan hem vroeg: “Boer Goorlam, kan ik u ergens mee helpen?”, antwoordde hij: “Ja jou!”, en hij greep me gelijk vast. Toen heb ik hem gillend in zijn ogen gekrabd, gebeten en geknepen. Een paar dagen later zag ik hem samen met zijn vrouw in de kerk. Zijn gezicht helemaal onder de pleisters, maar hij dorst niets te zeggen.’
‘Nee, geen wonder dat hij dat niet durfde. Wat is er toen precies gebeurd?’
‘Nou niks. Ik heb me losgerukt en ben gevlucht door allerlei boerenkikkerslootjes heen, totdat ik uiteindelijk kletsnat bij een boerderij terechtkwam. Die mensen hebben toen mijn vader en mijn broers geroepen. Die waren ook enorm kwaad. Mijn oudere broers Jan, Piet en Leen wilde zijn boerderij in de fik steken. Maar mijn vader zei, als je dat maar laat. Ik verbied het jullie!
Wat achteraf wel verschrikkelijk was. Ze zeiden allemaal: “Je moet je mond houden anders krijg jij de schuld!” Daar begreep ik toen niets van. Ik wist van niets. Ik was negen jaar. Ik wist geeneens waar kleine kindertjes vandaan kwamen. Laat staan de seksualiteit die daaraan voorafgaat. Later moest ik van de dominee, die viespeuk was ouderling in de kerk, hem na mijn geloofsbelijdenis een hand geven. Het was de gewoonte dat hij, als lid van de kerkenraad, me zou feliciteren met het lidmaatschap van de Nederlands-hervormde kerk. Dit heb ik altijd geweigerd. Ondanks meerdere keren aandringen van de dominee. Gelukkig was er niets gebeurd, maar als ik hem nu tegenkom, gaat hij mij nog steeds uit de weg, de smeerlap.’

***

‘Ik kan verdomme niet toveren of jij soms wel?’ De man in de lange zwarte leren jas staat weer in de zadelmakerij. Hij komt er net achter dat er maar 25 stuks ossengarelen klaar zijn. Hij heeft vader Chris een enorme grote smoel gegeven. Vader Chris geeft gas terug.
‘Als ik jou was, zou ik toch maar leren toveren,’ schreeuwt de man, ‘anders zit je zo in Duitsland.’
‘Nou, dan zie ik dat wel weer’, schreeuwt vader Chris terug. ‘Maar,’ zegt vader Chris, hij laat zijn stem een beetje zakken, ‘laten we ophouden met bekvechten, want dit lost niets op.’ Ze zwijgen even. Het wordt stil. Daarna loopt de spanning eraf. Ze kunnen weer normaal praten.
‘Nou, zeg op, wat is je grootste probleem?’, vraagt de leren jas.
‘Ik heb geen mensen genoeg’, antwoordt vader Chris. Even blijft het stil. Dan zegt de man: ‘Okay, ik zorg voor meer zadelmakers. Ik laat ze uit Duitsland komen. Maar maak er alsjeblieft voorlopig honderd in de maand. Ik sta ook onder druk.’
Dat komt dan goed uit, denkt vader Chris ondertussen. De zwarte leren jas is bang, maar dat is niet mijn probleem. Vader Chris zegt: ‘Ik doe mijn best, meer kan ik niet doen.’
Veertien dagen later komt er een oude man binnen. Hij is rond de zestig jaar. ‘Ich muss hier kommen arbeiten, sind sie herr Fischer?’
‘Ja, dat klopt. Ben je alleen of zijn er nog meer van jullie?’
‘Nein, ich bin allein.’
‘Nou dat is helemaal niet erg, je zal, denk ik, je vak wel verstaan. Je kan morgen beginnen.’
‘Bitte sehr’, zegt de oude man en gaat de deur weer uit.
‘Nou,’ zegt vader Chris, ‘die is volgens mij ook geen vriend van Hitler.’

Moeder Gré komt een paar maal per week met kleine Chris in de wandelwagen even langs bij de zadelmakerij. Elke keer moppert ze dat het zo’n ongelofelijk stoffige smeerboel is. Ze zegt: ‘Ik begrijp niet hoe jullie het hier uit kunnen houden tussen die rommel.’
‘Dat kunnen wij ook niet’, zegt Vader Chris dan, ‘maar wij lijden in stilte. Wij doen alles voor onze vrouwen om brood op de plank te krijgen.’
Sinds de Duitser erbij is gekomen, is Moeder Gré een beetje terughoudender geworden, maar langzaamaan begint het te wennen. De man fleurt op als hij de kleine ziet. Hij laat gelijk zijn gereedschap vallen en knielt dan op zijn hurken bij kleine Chris neer. Kleine Chris vindt het prachtig en is blij als hij de oude man ziet. Opeens vraag hij: ‘Bitte, mag ich die kleine knuddeln?” Moeder Gré schrikt, maar durft niet te weigeren. Dan zegt de oude man: ‘Ich vermiss meine enkelkinder zoviel’, en hij begint snikkend te huilen. Vanaf dat ogenblik is de oude man de grootste vriend van moeder Gré.
‘s Avonds praten vader Chris en moeder Gré over het voorval. ‘Ja’, zegt vader Chris, ‘het is een bijzonder lieve man, een fantastisch vakman en hij kan het bloed van Adolf Hitler wel drinken.’

***

De maand is weer voorbij, de man in de leren jas komt weer ossegarelen halen. Hij is nerveus en probeert dat niet te laten merken. Vader Chris heeft 75 garelen klaar. De man lijkt stiekem tevreden, maar zegt: ‘Het is te weinig.’ Hij heeft twee Duitse soldaten bij zich die de garelen in een vrachtwagen laden. Als de soldaten buiten staan te wachten, vraagt de man: ‘Heb je nog geld nodig?’
‘Ja’, zegt vader Chris, ‘doe nog maar een hussie.’ Hij krijgt drie stapels waardeloze Duitse marken. Wat een zootje, die klote oorlog.

Opa Chris zijn gevoelsmatige zienswijze…
De oorzaak van alle wereldwijde ellende is, volgens opa Chris, dat veel mensen zichzelf niet begrijpen. Als een mens zichzelf niet begrijpt is het onmogelijk om medemensen wel te begrijpen. Veroordelende mensen herkennen en erkennen hun natuurlijke overlevingsenergie niet. Als mensen de kracht van hun overlevingsdrang niet begrijpen, staat dit onbegrip elke degelijke oplossing met elkaar in de weg. Door elkaar te veroordelen is het onmogelijk om voor een geschil een oplossing te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar is. Het zich niet bewust zijn van natuurlijke overlevingsdrang maakt dit onmogelijk.
Anno 2013 begrijpen de joden en de moslims zichzelf ook nog steeds niet. De joden denken dat zij het volk van God zijn en naar de regels van de Bijbel moeten leven.
De Arabieren geloven dat Mohammed wist hoe een mens behoort te leven en hebben de Koran, waar precies in staat hoe dat moet.
Volgens opa Chris creëren deze gelovigen met de beste bedoeling voor henzelf, uit onwetendheid, hun grootste ellende. Deze mensen zijn alle vrijheid kwijt om met liefde voor zichzelf hun gevoel te volgen, om op hun eigen, natuurlijke manier van zichzelf als mens te kunnen houden. Beide partijen moeten leven naar wat God of Allah hun voorschrijft. Zij moeten meer van God of van Allah houden dan van zichzelf. Het is voor hen op deze manier onmogelijk om met liefde voor zichzelf hun eigen verantwoording te nemen en als natuurlijk, vrij mens naar eigen inzicht voor zichzelf te zorgen. In vrijheid het eigen natuurlijke gevoel volgen, is voor hen uit den boze.
Vanuit hun geloof, met angst voor de toekomst om ooit te moeten sterven, willen ze de toekomst beheersen tot na hun dood. De toekomst is onbeheersbaar. Angst voor de toekomst verziekt de toekomst. Het is een negatieve energie die in het verstand ontstaat en de onbeperkte menselijke intelligentie verziekt. Dit is volgens opa Chris de oorzaak van alle onnatuurlijke menselijke ellende!
De natuur is een energie van vrijheid. En vrijheid is onbeheersbaar. Vrijheid kent geen angst. Vrijheid is de bron van vertrouwen. De bron van liefde!

Hoofdstuk 5

Een kat smaakt toch anders dan een konijntje

Vader Chris en moeder Gré zitten aan tafel in het kleine keukentje op de Oranje Plantage. ‘Hoe zit het met je groene kaart, is die nog geldig?’, vraagt moeder Gré.
‘Ik weet het niet’, antwoordt vader Chris. ‘Die NSB’er met zijn leren jas en zwarte laarzen is de laatste maand niet meer in de zadelmakerij geweest. Ik ben gestopt met ossengarelen maken. De laatste keer zag hij er niet best uit. Hij zei: “Ik kom voorlopig niet meer. Er zal waarschijnlijk wel iemand anders komen. Ik weet nog niet wie, maar ik moet naar het oostfront; het loopt daar niet zoals Hitler wil.” Hij zei tot ziens, maar het kwam er niet echt overtuigend uit. Vlak voordat hij de deur uit ging, draaide hij zich nog even om, en zei: “Oh ja, dat was ik bijna vergeten. Ze weten bij het ploegwerk op vliegveld Ypenburg niet wat er aan de hand is met die ossengarelen die jullie gemaakt hebben, maar na een tijdje trekken die ossen niet meer. Hun nek gaat kapot. Ze snappen er niets van.” Iedereen in de zadelmakerij had moeite om niet in lachen uit te barsten. Ze hebben allemaal aan deze sabotage meegewerkt; in plaats van zeegras hebben we stro in de kussens van de ossengarelen gestopt. Logisch dat die ossen niet meer trekken met hun kapotte nekken.’

‘Arme man, die NSB’er,’ vervolgt vader Chris, ’hij is zó bang, dat hij denkt dat hij meer van Hitler moet houden dan van zichzelf. Wat een klotenzooi die oorlog. Maar ja, het wordt wel weer beter. Elke oorlog heeft een einde. Ik hoop dat iedereen er wat van geleerd heeft als het voorbij is. Soms betwijfel ik dat. De mensheid kan zo eigenwijs zijn, dat het op domheid lijkt.’

***

Niemand beseft het nog, maar de Hongerwinter van 1944 staat voor de deur. Kleine Chris is bijna twee jaar. Het wordt steeds moeilijker om aan behoorlijk voedsel te komen. Moeder Gré heeft zoveel ze kan gehamsterd. Alle groenten die ze heeft kunnen bemachtigen, heeft ze in glazen potten geweckt en in de kast onder de trap opgeslagen.
Ze zegt tegen vader Chris: ‘Voorlopig kunnen we er even tegen, we hebben alleen te weinig aardappelen en tarwe om de winter door te komen.’
Vader Chris zegt: ‘De bevrijding van heel Nederland zal zo lang niet meer duren. Beneden de rivieren, in Brabant, zijn ze al bevrijd.’

***

Een paar weken later komt vader Chris thuis. ‘Gré, we hebben weer even lucht. Ik heb met een boer een paardentuig geruild voor een mud tarwekorrels. Die kunnen we malen met de handkoffiemolen om meel van te maken. Ik moet het alleen zelf bij hem in Schipluiden komen halen. Hij durft het niet met zijn rijtuig bij mij in de zadelmakerij af te leveren. Alles wat hij van zijn land af haalt, moet hij aan de moffen verkopen. Hij heeft er natuurlijk zelf ook een zooitje van verdonkeremaand. Het is levensgevaarlijk als ze hem pakken, daarom moet ik het tegen de avond bij hem afhalen. Ik doe dat in twee keer. Stel dat ze mij aanhouden en het in beslag nemen, dan ben ik alleen de helft maar kwijt.’

Diezelfde week nog gaat vader Chris op de fiets naar Schipluiden, een dorp tien kilometer ten westen van Delft, om zijn tarwekorrels op te halen. Het is koud en het regent. Dat komt goed uit, want als het regent hebben de Duitsers niet zoveel zin om te controleren. Het waait behoorlijk hard en hij heeft de wind tegen. Ook dat vindt vader Chris niet erg, want als hij terugrijdt met zijn vracht, heeft hij de wind mee. Na ruim een halfuur stevig trappen komt hij bij de boerderij aan.
De boer ziet hem aankomen en zegt: ‘Kom even binnen.’
‘Nee,’ zegt vader Chris, ‘ik ga meteen terug.’
‘Ja, maar ik heb iets met je te bespreken.’
‘Dat kunnen we ook in je schuur doen, dan laden we gelijk mijn tarwekorrels op.’
‘Dat is nou juist het probleem,’ zegt de boer, ‘ik heb me bedacht. Ik zal je 250 gulden geven en dan laat jij die tarwekorrels hier.’
‘Om de dooie dood niet,’ zegt vader Chris, ‘het is míjn vreten. Dat verkoop ik niet.’
‘Nou, voor 500 dan?’, dringt de boer aan.
‘Het spijt me voor je, maar je schijnt het niet te begrijpen. Luister, dit is mijn eten. Al geef je me tien briefjes van honderd, ik heb er niets aan. Als ik die briefjes aan mijn hond voer, dan ruikt hij er misschien aan, of hij zeikt eroverheen, maar vreten doet hij het niet. Voel je? Jij hebt een nieuw tuig voor je paarden en dat is mijn eten. Ik neem de helft van de tarwekorrels nu mee en morgen kom ik de andere helft halen. Je moet dit nu echt in je oren knopen. Als ik morgen terugkom, staat de andere helft voor me klaar. Anders ben je helaas nog niet van me af.’
‘Okay,’ zegt de boer, ‘ik wist niet dat je kwaad zou worden.’ ‘Het is veel geld,’ probeert de boer nog een keer.
‘Open je ogen man! Geld is niet waar het leven om draait. Geld is een hulpmiddel, meer is het niet.’
De volgende dag haalt vader Chris de andere helft tarwekorrels op. De boer zegt: ‘Zadelmaker, je hebt gelijk. Geld kan je niet vreten.’

***

Moeder Gré heeft van een buurvrouw gehoord dat er vlak bij Nootdorp, een klein dorp even ten oosten van Delft, een boer is die zo nu en dan melk verkoopt. Maar, had de buurvrouw gezegd, hij verkoopt alleen maar aan vrouwen.
‘Alleen maar aan vrouwen?’, vraagt vader Chris. ‘Daar zit volgens mij een luchtje aan.’
‘Nee,’ zegt moeder Gré, ‘het is goeie melk.’
‘Nee, dat bedoel ik niet, meissie. Óf hij doet er een sloot water bij, óf er is iets heel anders aan de hand.’
‘Nou,’ zegt moeder Gré, ‘ik ga het proberen.’
‘Dat is goed, maar wees voorzichtig.’

Moeder Gré gaat de volgende dag op de fiets naar de boer. Ze vindt de boerderij en de boer staat achter bij zijn schuur. Er zijn nog een paar andere vrouwen. Als zij aan de beurt is, fluistert hij zachtjes in haar oor: ‘Met jou zou ik wel even naar de hooizolder willen.’
Moeder Gré schrikt zich rot. Ze krijgt een kleur tot achter haar oren en zegt niets.
‘Nou, wat denk je ervan?’
‘Ik kom alleen voor melk.’
‘Ja, maar melk is schaars en duur.’ Hij lacht er een beetje gemeen bij.
Ze draait zich om en zegt: ’Zuip je melk zelf maar op, rotschoft!’

Geheel ontdaan gaat moeder Gré terug naar huis. Later hoort ze dat er een vrouw is met zeven kinderen, wier man in Duitsland zit. Zij gaat regelmatig met de boer de zolder op. Moeder Gré denkt: arme radeloze vrouw. En ze denkt ook rillend aan kleine Chris. Wat zitten sommige mensen toch rot in elkaar. Waarom doen ze dat? Zo kan een mens toch nooit genieten van het leven?

‘s Avonds vertelt zij aan vader Chris wat er die dag gebeurd is. Ze is nog steeds een beetje van streek.
Vader Chris zegt: ‘Hoe haalt die vent het in zijn kop. Hoe heet die lul?’
‘Dat weet ik niet, maar er stond op de gevel van de boerderij God zorgt voor ons allemaal.’
‘Ja, die hufter ken ik. Als hij af moet rekenen, legt hij altijd de helft van wat je vraagt op de toonbank. De laatste keer heb ik hem weggejaagd. Ik had een nieuw topje op zijn met zilver beslagen rijzweep geknoopt voor 15 cent. Daar kan ik geen droog brood aan verdienen. Hij legde een dubbeltje neer op de toonbank. Toen vroeg ik zijn zweep nog even terug, want er hing nog een los draadje aan. Ik heb toen met een scherp mes veertig centimeter van de bovenkant van zijn mooie zweep afgesneden en gezegd: “Neem mee, oprotten en nooit meer terugkomen!” Hij heeft de afgesneden top van zijn zweep laten liggen. Kleine Chris speelt er nu mee. Zijn met zilver beslagen ondereind nam hij mee.’

***

Zwager Hannes vertelt dat hij een adres in Rijswijk heeft dat op bestelling altijd konijnen kan leveren. Ze kosten 35 gulden per stuk. Dat is normaal gesproken voor de oorlog een dubbel weekloon. Vader Chris zegt: ‘Doe er mij maar een.’
Een week later komt Hannes met zijn konijn aan bij moeder Gré. Ze kijkt naar het konijn en zegt: ‘Hannes ik vind het maar een raar konijntje. Het ziet er voor mij toch een beetje anders uit.’
‘Ben je gek meid, die man die fokt zijn hele leven al konijnen. Misschien heeft deze bij de geboorte een beetje knel gezeten. Er mankeert niks aan dat konijn. Braad hem maar lekker gaar.’
‘Nou,’ zegt moeder Gré, ‘we boffen: Chris heeft gisteren een kilo boter met een boer kunnen ruilen. Wil je er ook wat van hebben?’
‘Nou graag! Dat zal Marie fijn vinden.’
Hannes gaat weg met zijn pondje boter en moeder Gré gaat aan het braden en sudderen.

Als vader Chris ’s avonds thuiskomt, ligt het konijn nog te sudderen in de pan.
‘Sjezus, wat ruikt dat lekker,’ zegt hij.
Moeder Gré zegt: ‘Ik vind het toch een beetje anders ruiken dan normaal. Ik vertrouw het niet helemaal. Het is toch geen kat?’
‘Ben je besodemieterd. Een kat! Hoe kom je daar nou bij?’
‘Nou, ik vertrouw het niet.’

Als ze een uurtje later met kleine Chris aan tafel zitten, wordt er voorzichtig geproefd. Vader Chris zegt: ’Hij smaakt prima. Er mankeert niets aan. Je kunt het rustig opeten. Het is hartstikke lekker.’
Grote en kleine Chris gaan lekker zitten eten. Moeder Gré neemt met lange tanden een klein hapje en schuift haar bord weg. ‘Ik moet hem niet. Er zit een sterke smaak aan. Het lijkt wel wild.’
‘Nou, wat maakt dat nou uit. Het is hartstikke lekker, moet je zien hoe die kleine lekker zit te eten. Kom op, eet je bord leeg, want je bent vel over been.’
‘Nee, ik kan het niet door mijn keel krijgen. Eet jij het maar op. Ik neem geen hap meer.’
Vader Chris eet de rest van het konijn op. Hij denkt: het kan mij wat verrotten hoe hij smaakt. Ik barst van de honger.

Een week later spreekt vader Chris zijn zwager Hannes.
‘En, hoe was het konijntje?’, vraagt Hannes.
‘Nou, het was hartstikke lekker, maar ik heb het samen met die kleine helemaal alleen op moeten eten. Gré kon jammer genoeg geen hap door haar keel krijgen. Ze dacht dat het een kat was.’
‘Nou,’ zegt Hannes met een glimlach en op z’n plat Rijswijks, ‘daar zou ze wel eens gelijk in kunnen hebben..!’

***

Het gaat niet goed met moeder Gré. Ze wordt steeds magerder. Vader Chris is bezorgd. Hij zegt dat ze meer moet eten.
‘Ja, maar we hebben haast geen aardappelen meer,’ zegt moeder Gré. ‘We hebben nog één kist en dan is het gedaan met de aardappelen. Ik denk erover om die kist voor kleine Chris apart te houden.’
‘Dat is prima’, zegt vader Chris, maar jij blijft gewoon aardappelen eten. Ik ga wel aan de bloembollen.’
Een week later komt vader Chris met een zak aardappelen thuis. ‘Kijk eens, ik heb weer een mud aardappelen kunnen ruilen met een boer. We zijn weer even gered.’

***

Het is begin 1945, hartje winter en stervenskoud. Alle voedsel is op de bon. Er komen steeds meer geruchten dat er mensen in Den Haag doodgaan van de honger. Vader Chris loopt mijmerend van zijn zadelmakerij terug naar huis. De dag zit er weer op. Waarom schieten die geallieerden nou niet een beetje op, vraagt vader Chris zich af, de Duitsers worden steeds agressiever. Hij dacht aan een week geleden, toen de ondergrondse ’s nachts had ingebroken en bonnen had gestolen. De volgende dag werden er zo maar tien mannen op straat aangehouden, tegen de muur gezet en doodgeschoten. Er zat een jongen bij van veertien jaar. Hoe verzinnen ze het. Je bent toch volledig de weg kwijt als je dat doet. Ik begrijp er niets van dat mensen elkaar dit aan kunnen doen, denkt vader Chris.

Opa Chris zijn gevoelsmatige zienswijze…
Wat is de oorzaak van het feit dat mensen elkaar vermoorden, zelfs als ze elkaar niet kennen of er geen enkele persoonlijke reden is om te moorden?

Het is voor te stellen een moord te begaan, wanneer een dochter, zoon of vrouw verkracht of vermoord dreigt te worden. Het is voor te stellen dat een mens op zo’n moment niet nadenkt, zich gedreven voelt door een natuurlijke angstreactie vanuit het overlevingsinstinct, daardoor enorm krachtig en kwaadaardig wordt en met de belager korte metten maakt en met bruut geweld het houten pak in jaagt. Opa Chris zegt dan: ’Wet of geen wet, goed gedaan jochie!’ Een wet is een dood ding voor van oorsprong onbeperkt creatief levende mensen met gevoel voor eigen verantwoording. Een rechter die dit niet begrijpt, moet volgens opa Chris een ander vak kiezen.

Opa Chris denkt dat, afhankelijk van de situatie of de omstandigheden, elke mens in staat is om een medemens te vermoorden. Dat is volgens hem nog aanwezig in de genen van ons mensen. Misschien dat dit er over 100.000, 500.000 of een miljoen jaar uit verdwenen is. Opa Chris heeft geen idee.
Voor opa Chris staat vast dat wij zonder een gigantische instinctieve overlevingsdrang niet zouden zijn geëvolueerd tot wat we nu zijn. Kijk in het dierenrijk: alles wat zwemt, kruipt, loopt of vliegt, wordt belaagd door dieren die het andere dier op het menu willen hebben.
Opvreten of opgevreten worden. Dat is de universele instinctieve overlevingsdrang die ook in ons mensen zit geprogrammeerd.

Instinctieve overleveringsagressie wordt volgens opa Chris veroorzaakt door natuurlijke, instinctieve overlevingsdrang: de angst om niet te overleven. Maar agressie ontstaat volgens opa Chris ook vaak door instinctieve overlevingsdrang en angst voor de dood die niet door feitelijke omstandigheden wordt veroorzaakt, maar die wordt aangewakkerd door gefantaseerde toekomstbeelden. Agressie als gevolg van angst voor de toekomst, dus.

Er zijn volgens opa Chris twee vormen van angst. De ene is instinctieve overlevingsdrang die ontstaat op het moment van feitelijk levensgevaar. En de andere vorm van angst is kunstmatige instinctieve overlevingsdrang als gevolg van gefantaseerde, nog niet op feiten gebaseerde toekomstbeelden. Instinctieve overlevingsdrang beïnvloedt vaak, zonder dat een mens zich daarvan bewust is, enorm de creativiteit in het vinden van manieren en oplossingen om eenvoudig te kunnen overleven en van het leven te kunnen genieten.

Elke wet of reglement beperkt de mate waarin iemand verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven kan nemen en daarmee dus ook de vrijheid van handelen. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen afspraken kunt maken om met elkaar een fijn leven te kunnen delen. Maar opa Chris is van mening dat het nu niet goed functioneert en dat het op een eenvoudige manier veel beter kan.

Onze rechtsstaat, die is gebouwd op democratie, faalt helaas op veel manieren door oneerlijkheid. De rechtsstaat is gedevalueerd tot een belangenstaat waarin angst om minder te zijn en minder te bezitten dan anderen veel te vaak de boventoon voert.

Het belang van de mensheid als geheel wordt verziekt door het feit dat mensen zich niet bewust zijn van hun instinctieve overlevingsdrang. Als wij mensen eeuwig zouden leven, zouden eerlijkheid en liefdevolheid de basis zijn van dat eeuwige leven. Er zou ook geen agressie bestaan. Want agressieve angst om te willen kunnen overleven zou overbodig worden!
Er zou geen oorlog bestaan, geen Israël, geen Palestina, geen jodendom, geen christendom, geen islam! De basis zou dan zijn, wat je zou kunnen noemen, puur Goddelijke Liefde. Onze planeet Aarde zou functioneren als één geheel, zonder vijandige landsgrenzen en geloofsovertuigingen!

Een mens die zichzelf als mens begrijpt en liefdevol met zichzelf omgaat, heeft geen wet of reglement nodig. Deze mens doet nooit iets ten nadele van medemensen, behalve wanneer hij aangevallen wordt. Een mens die weet en voelt wat liefde voor zichzelf is, gedraagt zich niet als misdadiger.

Wereldwijd zouden politici en leidinggevende zich bewust moeten zijn van het feit dat zij op een natuurlijke manier geëvolueerde mensen zijn.

Helaas, op een enkeling na zoals Nelson Mandela, gedragen verreweg de meesten politici en leidinggevende zich alsof zij alleen hun verstand zijn in plaats van het resultaat van een hoogintelligent functionerend natuurlijk fenomeen.
Mensen zijn niet op deze planeet geëvolueerd om elkaar te beheersen of uit te buiten. Of zelfs elkaar te vermoorden zonder elkaar persoonlijk te kennen of elkaar iets te hebben aangedaan.
Wij zijn hier op deze planeet om te genieten van ons leven. Bekijk het resultaat van de natuur om ons heen? Alles is mogelijk!
Wat is dan de oorzaak van alle ellende die mensen met elkaar veroorzaken? De oorzaak is dat vele van ons niet volledig beseffen wie wij als mens zijn.

Het is overduidelijk een feit! Wij mensen zijn hier niet geëvolueerd om in een kunstmatig verzonnen democratisch systeem elkaar uit te buiten, oorlog te voeren en elkaar te vermoorden! Dit zit absoluut niet in onze natuurlijke genen.
De oorzaak ligt in het niet volledig begrijpen van de werking van ons verstand. Ons verstand kan fantaseren over de toekomst. Dat lijkt misschien in alle gevallen een meevaller te zijn, maar helaas is dit niet zo. Het kan soms een enorme beperking van creatieve mogelijkheden zijn als je dat verstand niet volledig begrijpt.
Met het verstand nadenken over de toekomst, daarbij moeten wij mensen ons realiseren dat de toekomst nog geen feit is. Als er met dit feit niet bewust wordt omgegaan, kan dat afschuwelijke ellende veroorzaken in de toekomst! Terwijl dat voor geen enkel mens, absoluut niet, een natuurlijke behoefte is.

Het menselijk verstand heeft de mogelijkheid om onbewust samen met overlevingsdrang te fantaseren. Alle ellende die de mensheid voor zichzelf veroorzaakt, ontstaat door het onbewust gebruiken van het verstand met overlevingsinstinct. Angst om te sterven.
Het resultaat van het gebruik van het verstand kan dan in plaats van hoogintelligente creatieve oplossingen voor problemen in de toekomst, veranderen in onnodige, laagintelligente ellende in de toekomst.

Onderzoek achteraf hoe jouw leven verlopen is… Stel daarbij aan jezelf de vraag? Luisterde ik naar mijn intuïtieve gevoel of gebruikte ik puur mijn verstand? Gebruikte ik hoogintelligentie of laagintelligentie voor mijzelf? Het antwoord zal ook voor u eenvoudig en volkomen duidelijk worden.
Wat mij betreft: alles wat in mijn leven eenvoudig goed verliep, deed ik met mijn gevoel. Wat volkomen fout afliep, deed ik puur met mijn verstand.

Daarom probeer te leven alsof je eeuwig leeft?
Dan maak je jouw laagintelligente verstand ondergeschikt aan je hoogintelligente natuurlijke gevoel. De natuur leeft eeuwig. Wat eeuwig leeft heeft geen angst, geen agressie, geen oneerlijkheid, geen bangheid voor de toekomst, geen hebzucht.
De natuur evolueert in het moment van nu. Besef dat wij, mensen, met een leeg verstand worden geboren en dat via de maatschappij en onze ouders wij met angst om dood te gaan worden opgevoed. Zodoende worden veel mensen onbewust veel liefdeloze laagintelligente gewoonten aangeleerd. Veelal in plaats van bewust te leren begrijpen hoe het menselijk verstand ontstaan is en hoe het functioneert.

Daarom politici regeer, en leidinggevende geef leiding alsof u eeuwig bent?

Als u dat gaat aanwennen, dan wordt u creatief zonder onterechte angst. Dan creëert u voor uzelf en voor anderen een hoogintelligente bestuurmogelijkheid. Dan komt u uiteindelijk voor uzelf en uw medemensen niets tekort. Dat weet ik zeker…!
Wees alert op het onbewust gebruiken van onterechte angst op het moment dat u creatief bent. Zonder onbewust gebruik van overlevingsdrang is dan de creativiteit van u zuiver. Dan is ook zuiverheid de basis voor alle toekomstige momenten. Vraag u steeds af, ben ik creatief met angst of met eerlijk vertrouwen?
De natuur is eeuwige energie die in het moment van nu creatief is. Daar is geen beïnvloeding mogelijk van negativisme. Zoals; belangen ten kosten van anderen, oneerlijkheid, leugens, angst voor de toekomst, agressie, oorlog voeren, elkaar vermoorden zonder persoonlijke reden!
In de natuur zit geen door het verstand aangestuurd belang. De natuur creëert in het belang van het totale geheel. De natuur wordt niet beïnvloed door gevoelens om te kort te komen.
Probeer met elkaar te begrijpen dat u zonder overlevingsdrang volkomen zuiver creatief bent. Dus zonder angst en agressie of negatieve gedachten over de toekomst.
Politici en leidinggevende, wees niet bang, stroop de mouwen op, regeer en geef leiding op basis van eerlijkheid! Zonder enige belangen sluwheid.
Met eerlijkheid en vertrouwen creatief zijn, daarmee wordt alles uiteindelijk goed georganiseerd en alles mogelijk. Ontdek op wat voor manier de natuur creatief is? Ontdek wie u bent! Ontdek hoe de natuur functioneert, hoe de natuur evolueert!

Begrijp dat belangen om steeds meer macht, bezit en aanzien te krijgen, door een onbewuste overlevingsdrang ontstaat. Vaak geheel onterecht aangestuurd door een bang fantaserend creatief verstand. Simpel angst om te kort te komen en daardoor niet bereid om te delen met elkaar.

Hoogintelligent bestuur is eenvoudiger dan laagintelligent bestuur!
Wees lief en zorgzaam voor uzelf.
Dan bent u vanzelf ook lief en zorgzaam voor anderen.

Knuffel, Opa Chris

Aleppo, stad in Syrië op 28 januari 2013.
Barbaarser kan het niet!

Het toppunt van natuurlijke overlevingsdrang!
Er zijn tachtig mannen in een rivier gevonden. Gekleineerd, gemarteld, onteerd door hun edele delen af te snijden, vastgebonden met hun handen op hun rug en door hun hoofd geschoten! De VN en de Veiligheidsraad weten met elkaar geen zuivere oplossing. Zij houden zich bezig met commerciële machtsbelangen en veroordeling in plaats van proberen te begrijpen.

De bangste mensen worden de grootste schoften tegenover hun medemensen! Uit angst om zelf vermoord te worden, zijn ze in staat om zulke verschrikkelijke dingen tegen medemensen te doen. Het toppunt van onbegrepen natuurlijke overlevingsdrang.

Het is hetzelfde recept als Adolf Hitler gebruikte in de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen Duitse medemensen bang maken, om ze in het gareel te krijgen en elk bevel op te laten volgen. Wie niet meedoet wordt vermoord. Wet is wet, dom is dom! Hetzelfde liedje.

De liefste mensen voor zichzelf worden vermoord als zij niet meedoen. Het zit bij de mensen in Syrië in hun aangeleerde cultuur. Vanaf hun geboorte wordt hun geleerd: als je niet meedoet met leven naar de Koran en de wet van Allah, word je verstoten of vermoord.

Een fundamentalistische cultuur ontstaan uit Bijbel en Koran eist van mensen om meer van hun God en hun geloof te houden, dan van zichzelf. Door deze cultuur krijgt de dictatuur ook de kans om de macht te grijpen door mensen nog banger en onzekerder te maken dan dat ze al zijn door hun aangeleerde geloofsovertuiging.

Angst regeert in alle negatieve vormen in het Midden-Oosten, met momenteel als onvoorstelbaar liefdeloos dieptepunt de burgeroorlog in Syrië. Door onwetendheid van hun eigen natuurlijke intuïtieve gevoelens loopt het daar nu volkomen uit de hand! Terwijl iedereen, ook in Syrië, in wezen vanuit zijn natuur wil genieten van het leven op deze prachtige planeet Aarde!

Begrijp deze ellende alstublieft. Opa Chris zijn conclusie is: het hele Midden-Oosten is op zoek naar zichzelf. Wie ben ik? Wie ben jij? Wij zijn toch allemaal naar liefde en vrijheid snakkende mensen?

Door het verstandelijk aangeleerd ontnemen van een natuurlijk gevormde eigen mening, door het verstandelijk aangeleerd ontnemen van natuurlijke eigen verantwoordelijkheid en door het verstandelijk aangeleerd ontnemen van natuurlijke vrijheid, ontstaat in deze mensen oernatuurlijke overlevingsagressie. Ontdek hierbij de oorzaak en zie het resultaat.

A.U.B.? Open uw ogen en ontdek de oorzaak van de verschrikkelijke ellende, die politieke en religieuze bestuurssystemen de laatste 5000 jaar hebben aangericht.
Het is zeer goed mogelijk dat het niet begrijpen van overlevingsdrang de oorzaak is!

Agressie is overlevingsdrang, angst voor de dood!
Of niet soms?

Geachte lezer,

Zoals gezegd vanaf hier uw donatie van 5 euro om het boekje in zijn geheel uit te
kunnen lezen.

Nogmaals veel leesplezier,
Met vriendelijke groet,

Opa Chris

 

Klik hier om het hele boek te kopen

 

Oostenrijk – Thailand 5 mei 2016

Probeer onderstaande brief te lezen zonder te veroordelen!
Als u leest met veroordeling, wordt de bedoeling van wat ik aan u schrijf moeilijker te begrijpen.
Door niet te veroordelen, creëert u ruimte voor een zuivere, eigen mening.

 

United Nations, open brief

Aan secretaris-generaal Ban Ki-moon en de 193 leden van de United Nations

Betreft: Wereldvrede is geen utopie

 

Bijzonder gewaardeerde secretaris-generaal Ban Ki-moon,

Kent u het gezegde “Elk nadeel heeft zijn voordeel”? Dit is ook toe te passen op alle wereldwijde ellende.
Nadeel: al meer dan 5000 jaar oorlogsellende met vele miljoenen doden, onnodig stervende en hongerende baby’s, kinderen en volwassen mensen.
Voordeel: de oprichting van de United Nations met een handvest dat is gebaseerd op eerlijkheid, liefde voor elkaar en gelijkheid voor mannen en vrouwen. Met andere woorden, de erkenning dat belangrijke en onbelangrijke mensen niet bestaan, dat we allemaal gelijk zijn. Dat alle landen uiteindelijk hetzelfde belang hebben: in vrede met elkaar genieten van het leven hier op deze prachtige planeet.

Waarschijnlijk was dit ook de intentie van president Franklin Roosevelt in 1942. Sinds die tijd is er op technisch gebied veel veranderd. Technisch gezien lijkt alles mogelijk, maar toch blijft een organisatie die ervoor zorgt dat op deze planeet alle mensen te eten en te drinken hebben, veilig kunnen slapen en genieten van het leven, een utopie. Op dit moment, januari 2016, worden er nog miljoenen baby’s geboren in oorlogsgebied. Eén miljard mensen hebben niet gezond te eten en te drinken. Door te veel dwingende wetgeving, tradities en religies heerst er wereldwijd veel ongenoegen door te weinig persoonlijke natuurlijke ruimte voor vrijheid met eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast bestaan er ook nog vele vrijheid beperkende maatregelen, die alles bij elkaar opgeteld onbewust agressie opwekken.
Er wordt veel gelogen, bedrogen, en gedwongen gemanipuleerd ten koste van de medemens, vanwege te grote commerciële belangen en uit angst om minder te verzamelen dan anderen en daardoor misschien niet te kunnen overleven.
Met angst en paniek fluctueert de beurs. Vaak komen er miljarden bij, die daarna weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Regelmatig verdwijnt de natuurlijke, primaire behoefte van de mens, om met liefde en begrip voor elkaar samen te kunnen overleven, in de prullenbak.
De wapenhandel floreert, terwijl er eigenlijk slechts één wereldleger zou moeten zijn om te zorgen voor de broodnodige veiligheid, rust en vrede voor alle mensen op aarde.
Negatieve fantasieën over de toekomst worden, door gebrek aan vertrouwen in een goede toekomst, als feiten aangenomen. Vaak wordt er uit angst strategisch gelogen om zo de toekomst te kunnen beheersen. Dat is natuurlijk onbegonnen werk, want de toekomst wordt altijd anders dan van tevoren wordt bedacht. De toekomst bestaat niet, en wat niet bestaat kun je ook niet beheersen. Met dit waanidee wordt onbewust al duizenden jaren ellende in huis gehaald.
Maar wat is dan de bron van alle ellende?
Wat is de oorzaak?
Waarom?

Beste secretaris-generaal Ban Ki-moon en geachte leden van de United Nations,

Uw organisatie heeft samen met paus Franciscus een plan opgesteld om een aantal doelen te realiseren vanaf nu tot 2030. Het lijkt erop dat u hiermee uit machteloosheid accepteert dat er in die lange aanlooptijd nog steeds veel ellende zal blijven bestaan.
Als dit plan een technisch probleem zou zijn, zou het doel binnen 3, of hooguit 5 jaar gerealiseerd worden door dezelfde mensen die het hebben opgesteld. Maar als uw plan nog 14 jaar moet duren, hebben de meeste uitvoerende mensen waarschijnlijk al een andere baan, zijn met pensioen of overleden.
Dit plan lijkt mij politiek goedbedoeld om alle landen voorlopig in de broedkamer te zetten. Het lijkt mij opgesteld door mensen die er al van tevoren van uitgaan dat het doel waarschijnlijk niet gehaald zal worden. De paus is 79 jaar. Zal hij de volledige uitvoering van het plan, dat hij mee heeft opgesteld, nog meemaken? (Sorry, mijn reactie is niet negatief bedoeld. Integendeel! Maar stel dat het uw eigen kinderen, kleinkinderen of familieleden zou betreffen? Wij zijn toch één volk van bijna 8 miljard mensen?)

Het plan ziet er veelbelovend uit en het bevat wat iedereen graag wil, maar er staan geen feiten in vermeld over de eigenlijke oorzaak van alle armoede, honger, ellende en oorlogsagressie. Zonder de feitelijke bron zichtbaar te maken en te begrijpen, lijkt het mij moeilijk, of zelfs onmogelijk, de oorzaak van al deze ellende weg te nemen. Met andere woorden, eerst wordt de ellende veroorzaakt en, zonder de oorzaak ervan weg te nemen, wordt vervolgens geprobeerd deze ellende op te lossen. Dat is dweilen met de kraan open. Dat lukt nooit!
Door eerst de onnatuurlijke oorzaak van de ellende zichtbaar te maken, wordt het volgens mij heel eenvoudig om samen, op natuurlijke wijze, de juiste oplossingen te vinden.

Geachte leden van de United Nations,

Als wij willen gaan begrijpen dat alle ellende een gevolg is van ons eigen, onnatuurlijk fantaserende verstand, moeten we langzaam gaan inzien dat wij vanuit een onnatuurlijk gedrag samen oorlog en ellende creëren.
En moeten wij gaan inzien dat wereldwijde ellende niet wordt veroorzaakt door de natuur waar wij uit zijn ontstaan. En dat het tegendeel een feit is… Oorlog, agressie en armoede worden veroorzaakt door het niet begrijpen van de werking van ons verstand en onze natuurlijk geprogrammeerde overlevingsdrang.

Met deze brief wil ik graag proberen uit te leggen wat volgens mij de oorzaak is van al duizenden jaren oorlogsellende.

De meest gelezen boeken zijn de Bijbel en de Koran. Deze zijn vooral ontstaan uit angst om te sterven en weer terug te gaan naar de energie waar wij als natuurlijk, goddelijk wonder uit zijn ontstaan. Helaas gaan deze boeken ook over een god die straft en dreigt met hel en verdoemenis als er niet naar de geboden van deze boeken wordt geleefd.
Op deze manier ontnemen beide boeken hun volgelingen de natuurlijke vrijheid om een eigen mening te vormen en met eigen verantwoordelijkheid beslissingen te nemen. Zij worden geacht meer van hun god te houden en de geschreven geboden in de Bijbel en de Koran op te volgen, dan eerst op een vrije, natuurlijke wijze van zichzelf te houden, om te kunnen leven zoals elk mens dat zelf wil. Daardoor komt onbewust het menseigen, natuurlijke fenomeen VRIJHEID met eigen verantwoordelijkheid in de knel. Wanneer dit gebeurt, ontstaat er een natuurlijke reactie in de mens. Deze vrijheidsbeperking veroorzaakt stress, depressie en, uit onzekerheid, agressie. 
Wereldwijd een verlammend ziekteverschijnsel, van niet meer weten hoe we op een natuurlijke, gevoelsmatige wijze kunnen leven.

Begrijpen terroristen waarom zij terroristisch zijn, en begrijpt de United Nations waarom terroristen terroristisch zijn?

Een gedwongen en bang denkend mens heeft geen ruimte meer om op natuurlijke wijze positief creatief te zijn voor zichzelf. Dit maakt het voor dictators mogelijk hun volk met agressie te blijven onderdrukken, op straffe van wat er in de Bijbel en de Koran geschreven staat. Wie niet luistert, krijgt hel en verdoemenis over zich heen of wordt zelfs van het leven beroofd.
Op deze traditionele wijze leren de volgelingen van de Bijbel en de Koran van hun ouders, grootouders, school, opleiding en de maatschappij om zich heen, al van kleins af aan te denken met een bang, niet zelfstandig en natuurlijk denkend verstand. Dit alles ontneemt hun tijdens het opgroeien naar volwassenheid de ruimte om op een zelfstandige, natuurlijke wijze te leren positief creatief te zijn voor zichzelf en anderen. Tevens wordt, in deze onnatuurlijke manier van opvoeden, voor de op basis van angst regerende agressieve leiders de mogelijkheid geschapen om grote groepen mensen een dictatuur op te leggen of een door religie aangeleerde slavernij zonder eigen vrije mening.
Door deze verstandelijke bangmakerij zal het voor deze onderdrukte mensen uiteindelijk onmogelijk blijken om op een liefdevolle, vredelievende wijze met elkaar samen te leven. Terwijl dit een van de grootste behoeften is van de mensheid. Ieder mens wil in eigen vrijheid genieten van het leven.
De onnatuurlijke verplichtingen maken het onmogelijk natuurlijk stromende liefde voor elkaar te voelen. Er ontstaat een agressieve samenleving die steeds weer opnieuw explodeert.
Besef dat beperking van vrijheid agressie opbouwt in het menselijk lichaam. Kijk maar naar de daarvan onwetende ISIS-mensen. Ruimte voor vrijheid met liefde voor zichzelf is hun door hun opvoeding en oneerlijke kleinering door anderen ontnomen.

Kijk maar eens naar de 5000 jaar geschiedenis van Jerusalem… Er is maar liefst 69 maal oorlog gevoerd, waarvan sommige langer duurden dan 70 jaar. Hoeveel mensen zijn er voor niets vermoord?
Is dit de wil van de Natuur/Allah/God?
Onzinnig…

Vrijheidsbeperking is de grootste natuurlijke bron van agressie…

De Natuur/Allah/God laat zich niet dwingen.
De Natuur, onze natuurlijke oorsprong, is energie.
Bestaat die energie uit zuivere LIEFDE?
LIEFDE is niet te dwingen.
Wij mensen dus ook niet!
Wij worden agressief.
Laten we dit alstublieft begrijpen!
Elke vorm van agressie schreeuwt om ruimte, om met liefde voor zichzelf in vrijheid met anderen te kunnen leven en genieten!

Is een vanaf de geboorte gedwongen, aangeleerde religie de bron van rebellie, schuldgevoelens en agressie?

Omdat een mens vanuit zijn of haar eigen natuur zich niet in zijn vrijheid kan laten beperken, zal een levensomstandigheid die de eigen verantwoordelijkheid beperkt vroeg of laat altijd met agressie exploderen. De ontwikkeling van een natuurlijke, eigen, vrije mening komt bij sommige landen met strenge tradities en religies volledig in de knel te zitten.
Vanwege de natuurlijke overlevingsdrang in de mens ontstaat er bij deze mensen een innerlijke, onbeheersbare agressie. Doordat ze niet meer weten hoe ze zelfstandig met vertrouwen in de toekomst kunnen overleven, kan deze beperking van VRIJHEID totale ontreddering en radeloosheid veroorzaken. Bij enkele van deze door angst verlamde mensen wordt het zelfs mogelijk, door het verzinnen van een beeld over leven na de dood, deze mensen die geen liefdevol raad meer weten te manipuleren tot zelfmoordterrorisme.
Een mens die van zichzelf houdt, doet niet zoiets verschrikkelijks op een marktplaats, vliegveld of tussen een mensenmenigte met baby’s, kinderen, moeders, vaders en grootouders.
Is dit het resultaat van een streng gemanipuleerd leven zonder eigen vrije wil? Geen mogelijkheid meer hebben om met liefde voor jezelf je eigen, natuurlijke wil te kiezen? Ontstaat er door een vanaf de geboorte geprogrammeerd verstand een totale eigenwilloosheid? En daardoor een vernietigende energie van haat tegen zichzelf?

Ongelofelijk, wat een enorm, afschuwelijk verdriet!

Ieder mens heeft van nature behoefte aan eten, drinken, slapen, vrijen, plezier maken… Kortom, gewoon naar natuurlijke behoefte genieten van het leven.
Een mens die zich vrij voelt, heeft er geen behoefte aan om oorlog te gaan voeren. Wordt bij de mens echter deze vrijheid met eigen verantwoordelijkheid afgenomen, dan reageert hij agressief en is hij in staat om zijn of haar leven te geven voor vrijheid.

Als de mensheid de bron van het denken gaat begrijpen, verandert het collectieve denken vanzelf.

Bijna niemand durft het hardop te zeggen, maar iedereen weet het: de Bijbel en de Koran zijn, samen met nog vele andere verstandelijk aangeleerde oude tradities en geloofsovertuigingen, al eeuwenlang de grootste bron van onenigheid en ellende.
Dit moet echter niet worden veroordeeld, maar BEGREPEN!

Ook bij u, afgevaardigden in de United Nations, is het bekend dat tradities, religies en maatschappelijk aangeleerde overtuigingen enorme problemen veroorzaken in de wereldwijde samenleving. Jammer genoeg is er in de United Nations te vaak sprake van politieke correctheid om dit hardop te durven zeggen en zonder VEROORDELING aan elkaar uit te leggen.
Door tegenstrijdige belangen tussen u onderling, leden van de United Nations, worden helaas soms zuivere en eerlijke mogelijkheden door verstandelijke angst beperkt. Soms wordt vergeten dat de mens niet alleen zijn verstand is, maar een totaal, natuurlijk fenomeen waar het verstand qua intelligentie maar een klein gedeelte van is.
Daardoor is het binnen de United Nations soms moeilijk om zonder veroordeling, maar met begrip, te bevatten waarom de Islamitische Staat, de Joden, de Palestijnen, de Amerikanen, de Russen, de Chinezen, de Farao’s, de oude Grieken en Romeinen, enz. er in het heden en in het verleden te vaak gezamenlijk een gruwelijke ellende van maken en maakten. Ook voor u, leden van de United Nations, geldt dat u als ieder ander mens gewoon wilt genieten van het leven. Toch zien uw United Nations, ondanks het eerlijke en goedbedoeld opgestelde handvest, tot nu toe soms geen andere oplossing dan elkaar te veroordelen in plaats van te begrijpen, en elkaar verbiedend te straffen, te vernederen, te boycotten en op een gruwelijke manier dwars te zitten en te bevechten. Waarom moeten Amerika en Europa Rusland boycotten? Waarom wil Rusland Turkije boycotten?
Boycotten, elkaar enorm treiteren en kleineren, is dit volwassen gedrag? Voelt dit als liefde voor uzelf? Of bent u bang voor de ander?
Begrijp elkaar! Schuif eergevoel aan de kant, want het is onmogelijk meer of minder te zijn dan een ander mens! Begrijp uzelf, dan begrijpt u ook de andere mensen. U bent leden van dezelfde organisatie, de United Nations! Waarom verzint u dit?

Bij de United Nations zijn er leden die zeggen: “Wij onderhandelen niet met terroristen. Wij gaan niet met ze aan tafel zitten.” Ik vind het jammer dat deze mensen onbewust zo bang zijn, dat zij zich hoog boven andere mensen proberen te plaatsen, terwijl dit onmogelijk is. Heeft dit misschien te maken met het aangeleerde Bijbelse besef, dat een god zich hoog boven alle mensen verheft, veroordeelt en liefdeloos dreigt te straffen met hel en verdoemenis?
Met vernederende acties en de daarop volgende reacties van de ander, wordt juist het vuur van agressie aangewakkerd. Begrijpt u dan niet, dat dit de energie van liefde voor zichzelf en begrip voor de ander verziekt?

Door te straffen, plaatsen we onszelf hoger dan de ander, maar straffen helpt niet. Straffen, of bang maken, lijkt misschien op korte termijn wel te helpen, maar op lange termijn helpt het zeker niet. Met begrip is alles op te lossen, met veroordelen helemaal niets. Laten we toch samen begrijpen, dat er in de natuur van ons universum geen energie van veroordeling zit, maar dat veroordeling ontstaan is in het niet begrijpende verstand van de mens, doordat we ons niet bewust zijn van onze overlevingsdrang.
Is het ons niet bewust zijn van onze natuurlijke overlevingsdrang, dat verstandelijk belangenangst veroorzaakt, de oorzaak van al deze steeds weer terugkerende ellende? Terwijl onze planeet aarde zich van nature, en als één geheel zonder belangen, vanuit het schijnbare niets, tot een prachtig paradijs heeft ontwikkeld.

Zonder het verstand van de mens is onze planeet aarde een natuurlijk paradijs ergens in het universum.

Het veroordelende en met hel en verdoemenis straffende gedeelte in de Bijbel en de Koran heeft deze boeken onbedoeld tot een bron van ellende gemaakt. Bovendien mogen we niet vergeten dat zij die tegen het natuurlijke gevoel in gedwongen en gestraft worden, zelf ook de neiging krijgen om anderen te dwingen en te straffen.
De schrijvers van de Bijbel en de Koran waren onwetend over de natuurlijke vrijheids- en overlevingsdrang in de mens. Ze hadden er geen idee van dat het onmogelijk is om met dwingen en bang maken de mensen in goede harmonie met elkaar te laten samenleven. Geen mens kan zijn of haar vrijheid met eigen verantwoordelijkheid afstaan. Deze innerlijke oerkracht is in ieder mens aanwezig, hoewel we er ons verstandelijk meestal niet van bewust zijn.
Toch is het de oprechte intentie van de Bijbel en de Koran om ons te laten zien dat liefde de natuurlijke basisenergie is van alles wat in het heelal en op aarde is ontstaan. Allah/God schiep de aarde om mensen met liefde voor zichzelf en voor anderen te laten genieten van zijn schepping.
Dat de vrouw uit de man geschapen is, en dat de vrouw Eva er schuldig aan is dat Adam van de verboden vrucht heeft gegeten, is voor mij een verzinsel om de vrouw zich schuldig te laten voelen en minder dan de man. Natuurlijk is de vrouw niet minder dan de man. Deze onterechte veroordeling heb ook ik ooit als klein jochie op school aangeleerd gekregen, maar ik vond toen al dat mijn moeder daar niet bij hoorde. ☺

Hoewel Allah/God, de NATUUR, de energie van liefde wordt genoemd, wordt in Bijbel en Koran niet begrepen dat liefde niet veroordeelt, liefde zuiver is, liefde begrijpt, liefde eerlijk is, liefde niet straft. Zonder energie van liefde had onze prachtige planeet aarde niet kunnen ontstaan. Zonder energie van liefde ontstaat er ruimte voor onnatuurlijke, zelfvernietigende oorlogsellende.
Mijn vraag aan de United Naties is nu: hoeveel baby’s, mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden moeten er nog in ellende leven en sterven doordat niet begrepen wordt wie wij als menselijk natuurverschijnsel in wezen zijn?

Het beloofde land in de Bijbel is onze planeet aarde.
Het paradijs voor ons allemaal…

Gezien het resultaat van onze natuurlijke oorsprong hier op aarde, bestaat er vast en zeker een manier om wereldvrede te verkrijgen. Het enige probleem is nu nog hoe we dit samen in de United Nations kunnen bewerkstelligen. Naar mijn mening dient u meer naar uw intuïtieve gevoelsintelligentie te gaan luisteren, dan naar uw rationeel verstandelijke vermogen.
Mijn eigen ervaring is dat wat ik meer met mijn gevoel dan met mijn verstand aanpakte, vervolgens veel eenvoudiger voor elkaar kwam. Wanneer mijn gevoel echter liet weten dat ik iets beslist niet moest doen, maar ik het verstandelijk beredenerend toch deed, liep het meestal volledig fout.
De natuur, onze natuurlijke oorsprong, heeft geen last van een verstand dat met overlevingsdrang is geprogrammeerd. De energie van de natuur is eeuwig en daardoor zonder angstige overlevingsdrang zuiver en eerlijk. Zie het schitterende resultaat op onze planeet aarde. Zou het dan toch waar kunnen zijn dat het bange ego-verstand van de mens de puinhoop creëert?

Beste United Nations, begrijp wat ik met u probeer te delen. Volg uw intuïtieve gevoel, in plaats van uw met overlevingsdrang rationeel werkend verstand. Wees daarbij zuiver en eerlijk. Gezien het resultaat dat wij tot nu toe samen behaald hebben, schiet het rationeel denkend verstand tekort in het oplossen van de wereldproblematiek.
Onderzoek en begrijp uw ego, dat vanaf baby af ontwikkeld en gevormd is. Want veel van uw manier van denken en handelen wordt bepaald door waar uw wieg heeft gestaan. Het ego is kunstmatig gevormd en wijkt sterk af van wie wij in werkelijkheid zijn als natuurlijk, geëvolueerd mens. Schuif uw eigenbelang een beetje opzij, want het totale belang van 8 miljard mensen is veel groter. Eerlijk samen delen geeft veel voldoening in het leven. Belangen handhaven ten koste van anderen is een broedkamer voor agressieve reacties.
Geld is een mooi middel, maar hanteer commercie en allerlei andere belangen liever om samen te kunnen delen en niet om uzelf tot elke prijs te verrijken ten koste van uw medemens. Daarmee vraagt u om agressieve reacties van anderen.
Een vrij en tevreden mens is een gelukkig mens. Er zijn een heleboel mensen die enorm veel geld verzameld hebben, maar niet begrijpen waarom ze zich toch niet gelukkig voelen. Het is echter helemaal niet mogelijk om met veel geld en macht belangrijker te worden dan anderen, al denkt het ego van wel.
Wees zorgzaam zonder verplichting. Door verplichting verliest de mens zijn vrijheid met eigen verantwoordelijkheid. Gedwongen verplichting veroorzaakt agressie.
Maak u geen zorgen over wat er in de toekomst kan gebeuren, maar wees zorgzaam in het heden. De toekomst pakt altijd anders uit dan men vooraf had gedacht. De mensheid heeft al vanaf de Farao’s met een traditioneel, aangeleerd verstand de toekomst proberen te manipuleren, en zie hoeveel jaar ellende dit uiteindelijk heeft opgeleverd.
Probeer mensen die niet begrijpen wie zij in wezen zijn, niet te dwingen ten koste van hun vrije eigen verantwoordelijkheid, maar leg het ze uit, zodat ze begrijpen wie zij als menselijk schepsel werkelijk zijn.
Accepteer het verleden, want dat is niet te veranderen. Zorg dat het heden in orde is, dan ontstaat de toekomt vanzelf uit dit moment van het heden.
Zolang het eigenbelang hoger gewaardeerd wordt dan het totale wereldbelang, blijft echte samenwerking onmogelijk. Elkaar dwingen kweekt agressie. Overtuig elkaar op een natuurlijke, eerlijke manier.
Uw belang is mijn belang en mijn belang is uw belang, daaruit ontstaan de mooiste oplossingen voor alle partijen.

Bijzonder gewaardeerde secretaris-generaal Ban Ki-moon,

Wat vindt u van marketingpolitiek?
Volgens mij verkwanselen mensen met marketingpolitiek de oprechte, eerlijke bedoeling van de democratie. Marketingpolitiek is een uitvinding van mensen met een door angst sluw, leugenachtig en onzeker verstand, dat geen rekening houdt met een eerlijke intentie tegenover andere mensen. Zo probeert de politiek marketingtechniek te gebruiken om te kunnen manipuleren door middel van halve waarheden en soms zelfs leugens. Dat gebeurt zonder dit zelf echt te beseffen, met een door overlevingsdrang beperkt verstand, dat alleen maar rekening houdt met het eigenbelang. Onder het motto: “het doel heiligt de middelen”.
Op deze manier een doel bereiken druist regelrecht in tegen de NATUURLIJKE universele energie van LIEFDE voor zichzelf en medemensen.

Manipuleren is lobbyen, oneerlijk en onzuiver handelen uit angst om met een zuivere, eerlijke manier niet het gewenste doel te bereiken. Manipuleren is proberen mensen met gefantaseerde angstbeelden over de toekomst tot volgzame slaven te maken en daarmee hun gevoelsmatige, natuurlijke eigen mening te beperken. Manipuleren beperkt onafhankelijke vrijheid met eigen verantwoordelijkheid. Onbewust maakt dit veel mensen na enige tijd onzeker en ontevreden, want manipuleren beperkt een eigen vrije mening. Het is een onnatuurlijke politieke aanpak, gebouwd op drijfzand.

Mensen die zich door leugens, bedrog en oneerlijkheid bang en onzeker voelen, worden uiteindelijk agressief en verliezen daardoor hun liefde voor zichzelf en voor anderen. Onderzoek de bron van angst en neem de oorzaak weg.
Begrijp de natuurlijke behoefte aan eerlijkheid en liefde van de Arabische Lente en door gebrek aan eerlijkheid de mislukking hiervan! Eerlijkheid schept ruimte voor liefde en begrip. Voor de United Nations hoort NATUURLIJKE eerlijkheid de basis te zijn voor het oplossen van alle problemen.

Wie zijn eigen natuur begrijpt, vindt de weg naar wereldvrede…

Naar de omgeving toe is overlevingsdrang in de mens zowel een positieve als een negatieve energie. Ieder mens heeft deze energie aangeboren in zich. De positieve overlevingsdrang zorgt ervoor dat mensen met plezier gaan werken om te kunnen overleven, zoals de boer, de bakker, de slager, de bouwvakker en de politieagent. Op deze manier gebruikt ieder mens zijn eigen talent om voor zichzelf en met anderen een fijn leven te leven. Zo is de commercie ontstaan. Ik maak iets wat jij graag wilt hebben, en jij maakt iets wat ik graag wil hebben. Als dit eerlijk gebeurt, en iedereen krijgt wat hij verwacht, dan is iedereen tevreden.

Soms ontaardt overlevingsdrang echter in een puur commercieel machtsdoel. Door te proberen belangrijker en machtiger te zijn dan anderen, wordt het wederzijdse belang uit het oog verloren en vervormd commercie zich tot een gedrocht.
En wanneer daardoor gebruik wordt gemaakt van oneerlijkheid, liegen, bedriegen en de ander kleineren, in plaats van eerlijk met wederzijds belang te delen met elkaar, ontstaat er uiteindelijk een conflict dat beide partijen schade berokkent. Eerlijkheid is een eenvoudige basis voor gezonde commercie.
Sluwheid, manipulatie, leugens en graaien uit angst om tekort te komen, vraagt altijd om moeilijkheden. Dat is negatieve overlevingsdrang ten koste van de medemens. Kijk maar naar de bankencrisis, oliecrisis, godsdienstcrisis en de gevolgen van politieke leugens. Het goedbedoelde communisme, democratie, socialisme en vele andere politieke en religieuze systemen worden verkwanseld door het gebruik van oneerlijkheid in plaats van eerlijkheid.
De wereldwijde angst en oneerlijkheid hebben de wapenindustrie roodgloeiend gemaakt. De natuurlijke overlevingsdrang raakt oververhit. Zowel eigenliefde als liefde voor anderen komt op het offerblok om kapot gehakt te worden door alles wat een gruwelijk fantaserend, bang verstand maar kan verzinnen.
Zo ontstaat er een agressieve energie om ten koste van elkaar te overleven. Deze agressieve energie kan door oneerlijke commerciële belangen en de daardoor ontstane machteloosheid bij de slachtoffers, zelfs zo hoog oplaaien en uit de hand lopen, dat men met oorlog en zelfmoordaanslagen dood en verderf zaait bij elkaar. Deze mensen hebben, door totaal gebrek aan natuurlijke vrijheid met eigen verantwoordelijkheid, niets meer te verliezen. Hun reactie is geworden, “wij geen leven, jullie ook geen leven.” Het is het uiteindelijke resultaat van totale veroordeling van elkaar, in plaats van elkaar als natuurlijk (goddelijk) wonder te begrijpen.
Doordat de natuurlijke functie van het verstand niet wordt begrepen, gaan sommigen zich op een verschrikkelijke manier tegenover elkaar gedragen. Alleen al door het verdedigen van de belangen van maar een klein deel van de mensheid, lijden momenteel een miljard mensen honger en dorst.

Oorlog is een totaal gebrek aan gevoel van liefde en vertrouwen in onszelf en de medemens, terwijl elk mens gewoon wil genieten van het leven op deze paradijselijke planeet aarde.

Beste mensen van de United Nations, zelfs de grootste boef, leugenaar, oplichter of moordenaar heeft energie van liefde in zich. Onbewust zijn ook zij op zoek naar liefde, gezelligheid, plezier en geborgenheid. Ook zij zoeken een manier om te kunnen genieten van het leven! Jammer genoeg zien zij niet in hoe ze dat op een eerlijke wijze kunnen doen. Ze denken met liegen, bedriegen en oneerlijkheid slimmer te zijn dan anderen, en het lijkt natuurlijk ook veel gemakkelijker. Maar uiteindelijk komen ze zichzelf tegen en wordt hun gedrag niet geaccepteerd. Zo maken ze het zichzelf onmogelijk om echt te genieten van het leven.

Stop met straffen, want straffen houdt de angstagressie in stand.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat wij hen die anderen verschrikkelijke dingen hebben aangedaan, met onze verstandelijk aangeleerde manier van denken door de maatschappij willen laten straffen.
Maar straffen, dat helpt niet. In plaats van straffen is het beter ze uit de maatschappij te halen totdat ze zichzelf begrepen hebben en weten waarom ze andere mensen zulke verschrikkelijke dingen hebben aangedaan. Iemand die zichzelf heeft begrepen, gaat op een betere en liefdevollere manier om met zichzelf en met anderen. Die doet een ander niet zo gauw meer kwaad. Een mens die de ruimte heeft om in vrijheid en met eigen verantwoordelijkheid zijn leven in te vullen en zodoende niets tekort hoeft te komen, heeft geen reden om ten koste van anderen zijn levensbehoefte te vervullen. De mens wil van nature gewoon eerlijk zijn, want dat voelt het lekkerst. Het zit gewoon in de natuur van de mens.
Iemand die van tevoren al weet dat hij levenslang gestraft zal worden, blijft net zolang doorvechten en anderen benadelen of vermoorden totdat hij zelf vermoord wordt. Met straf zal hij niet leren begrijpen welk natuurlijk fenomeen hij is. Je moet de reden wegnemen die ervoor zorgt dat hij zijn manier van leven ten koste van anderen wil blijven handhaven.
Haal deze mensen uit de maatschappij en geef ze de tijd om te begrijpen wie zij als natuurlijk mens zijn. We zijn allemaal uit de natuur geëvolueerde menselijke wezens, en ons verstand helpt ons om zo eenvoudig mogelijk te kunnen overleven. In elk mens zit een natuurlijke, agressieve overlevingsdrang om zichzelf en zijn nageslacht te beschermen en, indien nodig, zelfs te moorden. “Blijf met je poten van mijn kinderen, kleinkinderen, moeder en vader af, of ik vermoord je!” Deze overlevingsagressie zit voorgeprogrammeerd in de natuur van ieder mens.

Wat hebben wij van de Tweede Wereldoorlog begrepen?

Was Europa zonder Adolf Hitler ook één grote familie geworden?
Ontdek dat in het allerergste ook het allermooiste verborgen zit!
Als we binnen de United Nations het juiste inzicht over Syrië vinden, kan er uit deze gruwelijke ellende eindelijk ook wereldvrede ontstaan.
Dit willen wij toch allemaal, of niet?

Begrijp dat elk mens van nature liefde in zich heeft en uiteindelijk in eerste instantie wil genieten van het leven. Door ernstige, noodzakelijke omstandigheden kan de mens zich uit angst tegen andere mensen gaan richten, omdat hij denkt zo voor zichzelf een beter leven te kunnen creëren. Dat dit uiteindelijk ook voor hemzelf grote ellende zal gaan opleveren, kan of wil hij op dat moment niet inzien. De natuurlijke reactie van de benadeelde mens is agressief worden. De menselijke overlevingsbron begint dan aan twee kanten te borrelen, en loopt vervolgens over van agressie. Kijk maar naar de Tweede Wereldoorlog, Adolf Hitler en de reactie van de Geallieerden.

Geschiedenis van gisteren:
Twee baby’s, geboren met een nog leeg verstand en zonder enige behoefte aan oorlog, groeien op tot volwassen mannen: de bange, agressieve en ongelukkige Adolf Hitler en de lieve, liefderijke en gelukkige Nelson Mandela.
Veroordeel hierbij niet het verschil, maar probeer het te begrijpen! Onderzoek de verschillende oorzaken in hun weg naar volwassenheid.
Adolf Hitler had een jonge moeder van 17 toen hij geboren werd en een vader van 45 die grensambtenaar was. Volgen zijn oudere zus uit een eerder huwelijk werd Adolf door zijn vader ‘disciplinair’ gruwelijk gekleineerd en bijna elke dag zonder enige reden met harde klappen geslagen.
Nelson Mandela had een vader, een Afrikaanse chief met vijf vrouwen, die elk in een met eigen handen gebouwde hut leefden. Hij was altijd in de buurt bij de vrouw die hem de meeste liefdevolle aandacht gaf. Slapen deed hij zelden bij zijn eigen moeder.

De mensheid heeft bewezen dat technisch alles mogelijk is. Zolang we er technisch van overtuigd blijven, wordt de oplossing gevonden. Zo evolueert de creatieve energie van onze NATUUR ook in oneindige mogelijkheden.
Helaas lijkt het tot nu toe onmogelijk een wereldwijde, vreedzame maatschappij te scheppen. Maar ik ben ervan overtuigd dat, als we de oorzaak van ellende en oorlog begrijpen, het heel eenvoudig zal blijken samen wereldwijd vrede te creëren.

Het innerlijke en natuurlijke weten is vele malen intelligenter dan het geconditioneerde denken.
De tijd is er nu rijp voor om de mensheid ZONDER ENIGE DWANG te laten begrijpen hoe het verstand functioneert.

Weet en voel: LIEFDE is de energie waar wij uit zijn geëvolueerd.
Wij mensen zijn veel meer dan de onvoorstelbare 85 miljard levende cellen die in ons lichaam samenwerken om ons te laten genieten van het op natuurlijke wijze geëvolueerde leven.
De intelligentie die wij bij ons dragen is ruim voldoende voor de United Nations om wereldwijd een intelligent en eerlijk samenwerkingsverbond te ontwerpen.

In het menselijk verstand zit de bron van oorlog.
Dus daar ontdek je ook de weg naar wereldvrede.
In eerlijkheid zit de oplossing voor alle, met het verstand gecreëerde problemen.

Bedankt voor het lezen van mijn brief,
Wees lief voor uzelf,
Knuffel,

Opa Chris

PS. Deze brief is tijdens het schrijven mede geïnspireerd door muziek van;
Peter Maffay, Helene Fischer, Andrea Berg, Wolfgang Petry, André Hazes, Robbie Williams,
Jennifer Rush – Power of love.
Louis Armstrong – What a Wonderful World,
Michael Jackson – We are the World – Heal the world live in Munich,
Via: YouTube.

De intentie met dit boekje is… bewustzijn voor wereldwijde vrede.

 

Wie ben ik? Wie ben jij?
Wij zijn mensen!

De basis van een gezond en gelukkig leven is…

Liefde voor jezelf.
Verantwoording nemen voor jezelf.
Vertrouwen in de toekomst.

Liefde voor jezelf is:
Houd van jezelf. Accepteer jezelf zoals je bent. Zorg met plezier liefdevol voor jezelf. Dat houdt in: met liefde voor jezelf, op jouw manier, je natuurlijke behoeften invullen. Eten, drinken, slapen, lachen, knuffelen, gezelschap, alleen zijn. Gewoon genieten van het leven! Met liefde voor jezelf gaat dit nooit ten koste van een ander. Het is daarbij belangrijk te weten en te voelen, dat wij mensen niet meer of minder dan een ander kunnen zijn.

Verantwoording nemen voor jezelf is:
De natuur… Jouw oorsprong, “misschien wel Goddelijk”, laat zich door niets beperken. Behoud daarom altijd jouw natuurlijke leven in eigen handen. Geef nooit de schuld aan een ander van wat er in jouw leven gebeurt. Behoud je eigen verantwoording! Anders raak je je vrijheid van zelf handelen kwijt. Zonder vrijheid geen gelukkig leven.

Vertrouwen in de toekomst is:
Er van overtuigd zijn dat jij veel intelligenter bent dan de grootste problemen in jouw leven. Je vindt altijd een oplossing.
Weet en voel dat je een onvoorstelbaar wonder bent. Kijk in de spiegel naar jezelf en realiseer je dat jouw lichaam uit een energie van atomen, moleculen en miljarden cellen is opgebouwd. Voel dat jouw lichaam uit een onbeperkte creativiteit is ontstaan. Weet dat jij met deze onbeperkte creativiteit verbonden bent en zelf dus ook onbeperkt creatief bent.

Ontdek het verschil tussen de creativiteit van Adolf Hitler en Nelson Mandela.
Adolf Hitler hield niet van zichzelf, hij nam geen verantwoording voor zichzelf en had geen vertrouwen in de toekomst. Hij was creatief vanuit angst voor de toekomst. Hij was een egoïstische, armetierige man, die niet wist wie hij was. Hij was een doodongelukkig mens.

Nelson Mandela hield van zichzelf, hij nam verantwoording voor zichzelf en had vertrouwen in de toekomst. Nelson Mandela was daardoor onbeperkt creatief. Hij was een gelukkig mens.
Als Nelson Mandela in plaats van in de cel te zitten, 26 jaar wereldleider was geweest, had de wereld er nu totaal anders uitgezien! Hij was een rijk mens en wist wie hij was.

Ontdek wie jij bent!

De natuur kent geen vrees.
De natuur leeft door vertrouwen en zie het resultaat op onze prachtige
planeet aarde!

natuur

 

 

Wereldleiders, alstublieft?
Bescherm uw en onze kinderen en kleinkinderen, volg uw hart!

Los problemen niet alleen op met het verstand.
Ontdek… dat wij mensen vanuit ons intuïtieve gevoel intelligenter zijn dan het grootste probleem!
Weet… dat oneerlijkheid, valsheid, leugens, agressie en oorlog ontstaan uit een bang denkend verstand en dat deze ellende niet vanuit uw hart ontstaat.
Besef… dat met het verstand van ons mensen, de Natuur/Allah/God niet zoals nu had kunnen evolueren op onze planeet aarde. Wij mensen hadden niet kunnen bestaan!

Israël en Palestina, wees niet angstig, maar eenvoudig eerlijk.
Angst veroorzaakt agressie en zelfvernietiging.
Oorlog ontstaat uit angst voor de toekomst.
Agressie kun je niet delen met elkaar.
Eerlijkheid wel.

Veroordelen schept een kweekvijver van haat. Begrijpen lost haat op en maakt ruimte voor vrede.

Wees oprecht lief voor uzelf!
Hartelijke groet,
Opa Chris

PS
Met 7.000.000.000 mensen op een prachtige planeet, ontregeld door oneerlijkheid, belangenstrijd. Daardoor ontstaat agressie uit angst om in de toekomst niet te kunnen overleven.
Dit wordt veroorzaakt door het niet begrijpen van bangheid in ons menselijk verstand… Als een negatieve gedachte over de toekomst wordt aangenomen als een feit, ontstaat er ellende.
Help mee om 7 miljard medemensen te bereiken?
Alles wat opa Chris heeft geschreven mag zonder toestemming vrij gebruikt worden, op voorwaarde dat de tekst niet is veranderd. Ondersteun mijn doel om met elkaar inzicht te delen waarmee we uiteindelijk wereldvrede kunnen bereiken. BEDANKT!

www.libritopequeno.es
baoxiaoshu.cn
www.piepkleinboekje.nl
www.kleinesbuch.com
www.littlebook.us
malenkayakniga.ru

www.reading-arabicletters.com
www.twitter.com/opachrispeace

 

 

Martha 210 dagen jong.
martha

Wereldleiders, luister naar uw intuïtie!
Agressieve angst
(oorlog) of natuurlijke liefde (vrede)?
Elke baby in oorlogsgebied is een kind van ons allemaal.